Nieuws Actueel

Loondeal: Bijna 19 procent minder pensioen

Rik Nizet 1 oktober 2015

Minder pensioen groot

Jonge leraren, douaniers, politieagenten, ambtenaren en militairen krijgen later door de loondeal van het kabinet 18,8 procent minder pensioen. Dat stelt vakbond FNV.

In aanloop naar de uitspraak van de kortgedingrechter donderdagmiddag, heeft de bond de gevolgen van het zogenoemde loonruimteakkoord voor 600.000 ambtenaren nog eens door een actuarissenbureau laten uitrekenen. "Afhankelijk van het inkomen, krijgt iemand die nu 25 is later tussen de 2762 en 6703 euro minder pensioen per jaar", zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Onderuit schoffelenDe vakbond voert flink actie om de loondeal onderuit te schoffelen. Die heeft volgens de bond gevolgen voor alle 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. De bond riep mensen met een pensioen bij ABP zelfs op om aangifte te doen wegens 'diefstal' van hun pensioen. En volgende maand legt FNV het akkoord nog in een 'referendum' voor aan de deelnemers van het pensioenfonds.

Actuarissenbureau Pensum becijferde voor de bond dat iemand die nu 25 jaar is en een salaris heeft van 25.000 euro, door de deal op zijn 67e 9,3 procent minder pensioen heeft, en op zijn 85e zelfs 18,8 procent minder pensioen. Voor iemand die nu 55 jaar is, betekent de loondeal een achteruitgang in pensioen van 10,9 procent (met 85 jaar).