Nieuws Actueel

Losser probeert tijdelijk werk bij Qizini voor Lossernaren te krijgen

Van onze redactie 21 oktober 2015

Joophassinkmariekebakker

„Ik kan nog niets zeggen over de uitkomst van de gesprekken, maar ik ben wel blij dat Qizini met ons mee wil denken”, liet wethouder Joop Hassink dinsdag weten. Qizini is volgens Hassink de enige grote werkgever in Losser die via een uitzendbureau tijdelijke arbeidskrachten haalt uit landen als Polen en Japan. Het verzoek van de gemeente Losser aan Qizini is om bij vraag naar nieuwe arbeidskrachten in de eigen gemeente rond te kijken.

Voor Losser zou de samenwerking meer dan welkom zijn. De gemeente kampt met een fors tekort op de uitkeringen.

Buitenlandse arbeidskrachten De situatie rond deze tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten kwam aan het licht bij een woningbrand, zo’n zes weken geleden, aan de Gronausestraat. Veertien overwegend jonge meisjes en jongens uit Polen en Spanje werden de dupe van deze brand, die verder geen slachtoffers kende.

Op straat deden zij hun verhaal en beklaagden zich daarbij ook over het Brabantse uitzendbureau dat hen naar Nederland haalde. Sommigen werkten net een paar maanden bij Qizini, anderen al meer dan een jaar. De uitzendkrachten voelden zich slecht behandeld. Niet door Qizini, wel door het uitzendbureau dat te veel geld van het salaris zou inhouden.

Klachten Over het uitzendbureau kwamen eerder ook al klachten binnen bij Qizini. Daarop volgde een gesprek met de leiding van het uitzendbureau, dat enkele maanden de tijd kreeg de klachten op te lossen. Of dat laatste inmiddels is gebeurd is niet bekend.

Foto: Wethouder Joop Hassink (Marieke Bakker)