Nieuws Actueel

Loswal Wijhe krijgt horecaboot

Een horecaboot aan de Loswal in is nu echt in zicht. Mede-initiatiefnemer Jan Grootenhuis verwacht dat de drijvende horeca eind juni aan de steiger ligt. "Het is een fantastische plek daar. Het geeft zo'n goed gevoel om daar nog zo'n avontuur te beginnen", zegt de 63-jarige Olstenaar.

Martin Vink 17 mei 2016

Woonboot wijhe stockfoto1065

De voormalige hoefsmid werkt voor het project samen met de Deventerse Katinka Durkstra. Zij verkocht vorig jaar vanuit een omgebouwde SRV-wagen aan de Loswal biologische producten. Grootenhuis kent haar onder meer nog uit de tijd dat hij hoefsmid was. "Ik heb Katinka's paard wel eens bekapt."

Voor haar culinaire camper had Durkstra een vergunning van de gemeente. Volgens projectleider Gerard van den Blink loopt die vergunning tot november volgend jaar. Binnen die periode wordt ze geacht drijvende horeca te creëren aan de Loswal, aldus Van den Blink.

SnackwagenDe foodtruck keert volgens Grootenhuis niet terug aan de Loswal. "De eigenaar van de culinaire camper heeft er een andere bestemming voor gevonden. Maar ik heb een snackwagen gehuurd, die er vanaf juni komt te staan, totdat de horecaboot er ligt. We willen er toch iets hebben waar je voor een hapje en een drankje terecht kunt."

Grootenhuis koopt de boot, een vaartuig van 22 meter lang en 3,10 meter breed. De drijvende horeca vaart nu nog in de provincie Zeeland. "Er zijn dertig zitplaatsen op de boot. Maar ik wil op het dek er nog eens dertig zitplaatsen bij", zegt Grootenhuis.

Durkstra huurt de boot van Grootenhuis en neemt de horeca voor haar rekening.

Proefperiode"Vorig jaar met de foodtruck was een proefperiode. In het hoogseizoen is het druk, maar ervoor en erna hou je het daar niet vol. Met de boot kan ik mensen binnen ontvangen. Je begrijpt dat ik verschrikkelijk blij ben."

Buiten het zomerseizoen wil Grootenhuis ook met de horecaboot varen. "De drukke periode duurt zo'n vier maanden, maar daarna zakt het in met toeristen. Dan wil ik ook graag wat verdienen met de boot. Ik denk bijvoorbeeld aan tochten met gezelschappen voor feesten en partijen."

RondvaartMet hun horecaboot zitten Grootenhuis en Durkstra volgens de projectleider Wim Bijsterbosch niet in het vaarwater. Die loopt rond met het idee om rondvaarten te maken op de IJssel. Van den Blink: "Bijsterbosch vaart op een vast traject, vanaf de IJssellinie doet de boot enkele haltes aan. De route van de horecaboot is afhankelijk van wat de gasten willen."

Olst-Wijhe is al zeker vijftien jaar bezig om een horeca-gelegenheid aan de Loswal te krijgen. Zo'n punt maakt het voor toeristen en anderen nog aantrekkelijker om er te vertoeven. Het liefst zag en ziet de gemeente er drijvende horeca komen. Diverse plannen kwamen voorbij, zonder dat het tot zichtbaar resultaat leidde.