Nieuws Actueel

Luchtalarmsirene verdwijnt uit straatbeeld

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4338251

Burgers krijgen bij rampspoed alleen nog een berichtje op hun mobiele telefoon. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. "We zijn van plan het huidige systeem uit te faseren", vertelt woordvoerster Renske Piet. "Eind 2017 klinkt de sirene waarschijnlijk voor het laatst."

De overheid is van plan om burgers vanaf 2018 alleen nog via hun mobiele telefoon te informeren bij calamiteiten. "De sirenes zijn niet meer van deze tijd", stelt Piet. "Via sociale media, berichtendienst NL-Alert en de website Crisis.nl kunnen burgers beter dan nu op de hoogte worden gebracht."

4 miljoen euro Het huidige systeem van sirenepalen, dat stamt uit 1992, zou verouderd zijn en niet meer voldoen als communicatiemiddel. Om de 4.283 sirenes in Nederland te onderhouden, is de overheid bijna 4 miljoen euro per jaar kwijt. Die kosten zullen nog verder stijgen als oude sirenes vervangen moeten worden.

Eind 2017 loopt het onderhoudscontract van de sirenepalen af. Een nieuw en duur contract moet dan bovendien Europees worden aanbesteed. Daarvan wil het ministerie nu afzien.

De laatste jaren zijn er nauwelijks nog sirenepalen bijgeplaatst. Gemeenten moeten deze sinds 2006 namelijk zelf betalen. De aanschafprijs van zo'n 60.000 euro per sirene-installatie blijkt vaak een struikelblok.

NL-Alert De berichtendienst NL-Alert moet de functie van de sirenes gaan vervangen. Die dienst wordt op dit moment nog getest. De ervaringen met NL-Alert zijn tot nu toe niet altijd positief: bij eerdere testen bleek een groot deel van de telefoons geen waarschuwingsbericht te hebben ontvangen. Volgens het ministerie zijn steeds meer mobiele telefoons automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen.