Nieuws Actueel

Luchthaven zonder brandstof

Rik Nizet 5 oktober 2015

Luchthaven zonder brandstof 335

Chinese luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig even niet op Nepal, vanwege een gebrek aan brandstof in het land in het Himalayagebergte. Het nationale vliegveld in Kathmandu krijgt geen kerosine meer geleverd als gevolg van blokkades aan de grens met India.

Nepalezen die etnische banden hebben met India houden verkeer aan de grens tegen uit protest tegen de nieuwe grondwet die vorige maand is aangenomen. Ze vinden dat ze geen gelijke rechten hebben gekregen.

China Southern Airlines heeft vluchten van en naar Nepal geschrapt tot tenminste 10 oktober, China Eastern Airlines tot 24 oktober. Het is nog onduidelijk of meer maatschappijen vergelijkbare stappen gaan nemen. Diverse maatschappijen met Kathmandu op de bestemmingenlijst hebben al aangegeven dat ze proberen extra brandstof mee te nemen aan boord, zodat ze wel op Nepal kunnen blijven vliegen.

Deze week legde de Nepalese overheid de verkoop van benzine voor auto's ook al aan banden, in een poging het hoofd te kunnen bieden aan de huidige brandstofcrisis.

Voor het aannemen van de nieuwe grondwet was het al onrustig in het Zuid-Aziatische land omdat betogers een Hindoestaat probeerden af te dwingen. Bij protesten vielen zeker veertig doden.

India is de belangrijkste handelspartner van Nepal, dat verder alleen grenzen heeft met China. Het land is verantwoordelijk voor ongeveer 60 procent van de Nepalese import en export.