Nieuws Actueel

Lufthansa floreert

Rik Nizet 10 januari 2014

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waartoe ook Swiss en Austrian Airlines behoren, heeft vorig jaar in totaal ruim 103.000 passagiers vervoerd, 2,4 procent meer dan in 2012. Dat maakte het concern vrijdag bekend. Lufthansa zelf vervoerde 74,7 miljoen passagiers.

Het passagiersvervoer, waarbij ook de gevlogen afstand wordt meegewogen, steeg vorig jaar voor de gehele groep met 2,2 procent terwijl de capaciteit 0,6 procent hoger lag. Gemiddeld was 78,8 procent van de vliegtuigstoelen bezet, een verbetering van 1,2 procentpunt ten opzichte van 2012.

KostenbesparingenLufthansa zegt goede voortgang te maken met zijn kostenbesparingen. Het gaat voor 2013 nog altijd uit van een operationele winst tussen de 600 en 700 miljoen euro. Daarbij is rekening gehouden met 300 miljoen euro aan eenmalige lasten. Uiteindelijk moet de reorganisatie leiden tot een stijging van de operationele winst tot 2,3 miljard euro in 2015.

KerosineDe modernisering van de vloot die Lufthansa doorvoert, leidt tot een lager kerosineverbruik. Op grond van de huidige prijzen en wisselkoersen gaat Lufthansa uit van een daling van de brandstofrekening met 200 miljoen euro naar 6,9 miljard euro. Brandstof is een van de grootste kostenposten voor luchtvaartmaatschappijen.

Ook de overige kosten gaan volgend jaar verder omlaag door efficiëntiemaatregelen. Zo worden steeds meer Europese vluchten buiten de intercontinentale knooppunten Frankfurt en München uitgevoerd door de budgetdochter Germanwings. De bezuinigingsoperatie kost zo'n 3500 banen.