Nieuws Actueel

Lufthansa gaat skyhigh

Bram de Vrind 29 oktober 2015

Lufthansa winst duitsland vliegmaatschappij

Lufthansa heeft de winst afgelopen kwartaal flink opgevoerd, mede dankzij een lagere brandstofrekening en de sterke dollar. Daarmee ligt het Duitse luchtvaartconcern op koers voor het beste operationele jaarresultaat in zijn geschiedenis, zei topman Carsten Spohr donderdag.

Lufthansa wist de omzet op te voeren van 8,5 miljard naar 8,9 miljard euro. De operationele winst ging met ongeveer de helft omhoog naar 1,2 miljard euro. Onder de streep hield de luchtvaartgroep 794 miljoen euro over, tegen 561 miljoen euro in het derde kwartaal van 2014.

Spohr plaatste wel een kanttekening. ,,Als wij de factoren brandstof en wisselkoersen niet meerekenen, zijn de operationele kosten verder gestegen in het derde kwartaal. Met die trend kunnen wij niet tevreden zijn'', zei de topman. Hij waarschuwde dat de olieprijzen niet eeuwig zo laag zullen blijven als het afgelopen jaar.

Voor heel 2015 gaat Lufthansa uit van een operationele winst tussen 1,75 en 1,95 miljard euro, in plaats van de 1,5 miljard euro die eerder met potlood was ingetekend. Met de eventuele kosten van stakingen, waar het bedrijf ook afgelopen kwartaal weer mee te maken kreeg, is daarbij geen rekening gehouden.

Lufthansa ligt al anderhalf jaar overhoop met zijn piloten over nieuwe kostenbesparingen. Vooral de beoogde verhoging van de leeftijd waarop zij vervroegd met pensioen kunnen, zet kwaad bloed bij de vliegers. Die zien bovendien niets in plannen om meer korte vluchten te laten uitvoeren door budgetdochters als Germanwings en Eurowings