Nieuws Actueel

Luis voelt zich fijn op middelbare scholen

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4503450

Op 8 van de 10 middelbare scholen komt hoofdluis voor, blijkt uit een onderzoek onder ruim 50 onderwijsinstanties.

Basisscholen voeren periodiek hoofdluiscontroles uit. Weinig middelbare scholen doen dat ook. "Het is een taboe", zegt Ingrid Ligthart van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH). "Vooral in de puberleeftijd ligt het enorm gevoelig."

Selfies Juist omdat luizenbestrijding er zo weinig aandacht krijgt, hebben de dieren vrij spel in het voortgezet onderwijs. "In een tijdperk waarin veel selfies worden gemaakt, waarvoor leerlingen hun hoofden bij elkaar steken, kunnen luizen makkelijk oversteken", zegt conrector Victor van der Wielen van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. De school krijgt gemiddeld 2 keer per jaar een melding. "We stellen de ouders op de hoogte en geven tips over de bestrijding", zegt hij. Een protocol en luizenouders zijn volgens hem niet nodig. "Ouderlijk toezicht is voldoende."

Een campagne op middelbare scholen zou volgens Ligthart van het LSH niet misstaan. "We zouden graag ook op het voortgezet onderwijs voorlichting geven, maar er is geen geld voor."

Fabrikant Prioderm, dat het onderzoek afgelopen februari liet uitvoeren, zou natuurlijk het liefst zien dat iedereen grijpt naar bestrijdingsmiddelen op basis van malathion en demeticon. Maar het RIVM laat op de website weten dat 2 weken kammen met een luizenkam ook al volstaat.