Nieuws Actueel

Lunchcafé ZiZo mag aan de Oudegracht blijven

RENÉ CAZANDER 31 december 2015

Zizooudegracht

ZiZo blijft voorlopig aan de Oudegracht in hartje Utrecht, dat schrijft het AD Utrechts Nieuwsblad. Zorginstelling en exploitant Reinaerde heeft het huurcontract voor het lunchcafé, gerund door mensen met een beperking, verlengd.

Volgens woordvoerder Adriane van Duivendijk van Reinaerde wordt gezocht naar een 'duurzame voortzetting' van ZiZo. “We gaan de komende tijd onderzoeken hoe we ZiZo goedkoper kunnen laten runnen.” Dat kan door huurverlaging, verbouwing van de ruimte aan de Oudegracht of eventueel toch elders in de binnenstad een kleinere en goedkopere plek te huren. Voor Reinaerde staat voorop dat haar cliënten in de Utrechtse samenleving een plek hebben voor hun dagbesteding, aldus Van Duivendijk. Ze wil niet zeggen hoelang het nieuwe huurcontract loopt; naar verluidt gaat het om vijf jaar.

Doorstart Deze zomer leek het er nog op dat ZiZo een doorstart zou maken aan het Janskerkhof 32. De verhuizing zou te danken zijn aan een gulle gever, die het pand zou kopen en dit dan gratis ter beschikking zou stellen aan ZiZo. Deze weldoener zou voor een eventuele verhuizing in de toekomst nog altijd in beeld zijn. De beoogde verhuizing naar het Janskerkhof ketste dit najaar echter af, omdat de gemeente Utrecht geen horecavergunning voor het pand wil afgeven. Dat was voor Reinaerde een grote tegenvaller.

Pand te duur Reinaerde wilde in eerste instantie het lunchcafé na 20 jaar niet meer voortzetten aan de Oudegracht, omdat het pand te duur is. Ook vallen inkomsten uit de lunchroom en de naastgelegen winkel tegen. Toen najaar 2014 bekend werd dat ZiZo dicht moest, volgen acties van onder meer ouders van cliënten op gang om de lunchroom in hartje Utrecht open te houden. Mede naar aanleiding van de hieruit voortvloeiende commotie besloot Reinaerde de gedwongen sluiting op te schorten tot in ieder geval eind van dit jaar.

Een van de ouders die zich van meet af aan hard heeft gemaakt voor het behoud van ZiZo, laat weten blij te zijn dat er in ieder geval voorlopig duidelijkheid is over de toekomst van het dagbestedingsproject. Anderzijds vindt hij het wel jammer dat de ouders niet bij het besluit betrokken zijn geweest. “Er blijkt weer dat Reinaerde zelf beslist, zonder overleg. Dat is jammer.”