Nieuws Actueel

Lunchroom Christoffel's in Oldenzaal al 20 jaar een bloeiende lunchroom

Van onze redactie 7 september 2015

Mirjam en Eugene Christoffel Lars Smook

Mirjam Christoffel denkt dat er voor de Deurningerstraat betere tijden aankomen. „Ik zie het ook als een golfbeweging, de slechte jaren hebben we nu gehad, het gaat de goede kant weer op. De binnenstad van Oldenzaal telt, inclusief de Deurningerstraat, nog altijd mee. Het is compact en er zitten nog echte lokale ondernemers.” De charme van de straat zit ’m volgens haar in de diversiteit. „We hebben hier niet alleen kledingzaken. Nu dus ook een mooie woonwinkel, een speelgoedzaak, tweedehandskleding, een telefoonwinkel en Wilma Schasfoort met haar Inspirations for You. En dan heb ik nog lang niet iedereen genoemd.”Verhuizen Verhuizen? Daar zitten Mirjam en Eugène Christoffel niet aan te denken. „Ben je gek, we hebben net ons monumentale pand weer flink aangepakt.”Aan de wand hebben ze speciaal voor het vierde lustrum tal van zwart-wit foto’s gehangen uit het grijze verleden. Zoals het krantenartikel van 1995 toen Mirjam haar zaak opende. „Ik had tien jaar gewerkt als discotheekmanager bij de Jumbo, maar die ging dicht. Ik wilde graag voor mezelf beginnen en de horeca was mijn wereld. Nu nog altijd. Heerlijk vind ik het, tussen de mensen. En ik hou ervan om lekker eten te maken, kijk maar naar mijn postuur, hahaha.”FamilieVan het woonhuis van de familie was inmiddels al een horecagelegenheid gemaakt. Mirjam begon alleen, maar een jaar later vroeg ze haar broer Eugène erbij. „Ik had zojuist de hotelschool afgerond, dus ik zag het ook wel zitten. Mirjam doet de lunch en catering overdag, ik begin ’s middags en doe het avondgedeelte.”Prachtig Als een van de eersten in Oldenzaal begon Christoffel’s met daghappen. „Had ik in Enschede gezien”, vertelt Mirjam. „Ik dacht: dat kan hier ook.” Voor iets meer dan 8 euro wordt er dagelijks een warme maaltijd geserveerd met in de ene week een voorgerecht en in de andere week een nagerecht. Ze werken bijna elke dag, alleen zondag is de zaak gesloten. Inmiddels is ook het cateringgedeelte flink gegroeid. „Op vrijdag rijden we met twee auto’s een paar uur langs de bedrijven”, vertelt Eugène. „Prachtig vind ik dat.” Daarom hebben ze begin dit jaar ook de begane grond van voormalige pand van Viba Zeevis aan de Langestraat gekocht. „Met de grote koelcellen ideaal voor onze opslag, die we voorheen op het industrieterrein hadden.”Het gaat hen voor de wind. Broer en zus; het gaat goed samen. „Scheelt natuurlijk dat we allebei ons eigen ding hebben, de één doet overdag, de ander de avond. Twee kapiteins op één schip, maar het werkt perfect.”Feestvieren Inmiddels staan er vier fulltimers en een groep parttimers op de loonlijst. Vanavond mag ook het personeel feestvieren, en zo hebben ze ook alle collega’s van de Deurningerstraat uitgenodigd. Mirjam (47) en Eugène (43) hopen dat de resterende panden ook snel weer bezet zijn. „Daar zouden de gemeente in overleg met de pandeigenaren ook wat in kunnen betekenen”, denken ze hardop. „Neem Hengelo, waar pandeigenaren startende ondernemers een half jaar lang de kans geven. Wij zijn ervan overtuigd dat de Deurningerstraat echt niet ten dode is opgeschreven.”

Foto: Lars Smook