Nieuws Actueel

Luxe studentenkamers in Huyze Noord Enschede

Van onze redactie 31 juli 2015

Echtpaar

Het Enschedese ondernemersechtpaar Johan en Janine Delfsma is trots op het eindresultaat. Het project lag volledig in handen van Janine. "Je zou best kunnen zeggen dat dit mijn kindje is", vertelt Janine. Het idee om een studentencomplex te bouwen werd opgepakt uit ervaringen die zij hadden met hun eigen kinderen die studeerden in Londen en Amsterdam. "Toen we dat zagen dachten we meteen: nee, zo moet het dus niet."

InvesteringOmdat geld vrij kwam voor investering uit het bedrijf van echtgenoot Johan, kreeg Janine deze uitdaging. Zes jaar geleden kocht zij het pand, maar de gemeente keurde de bouwplannen steeds af. Nadat ze andermaal had geïnformeerd naar de mogelijkheden van bebouwing en een aantal aanpassingen doorvoerde werd haar eigen ontwerp uiteindelijk goedgekeurd.

WoonkamerIn totaal zijn drie verdiepingen met 15 appartementen en 14 studentenkamers gerealiseerd. De 14 kamers zijn gekoppeld aan drie kamers waar de studenten, met maximaal vijf personen, de woonkamer en keuken delen.

Luxe uitstralingDe kamers en appartementen stralen een luxe sfeer uit. Elke kamer heeft een eigen badkamer met een douche, wastafel en een toilet. Studenten eisen volgens Janine meer wooncomfort. "Voor mij een reden om elke kamer uit breiden met een eigen badkamer. Veel studenten vinden het namelijk niet prettig om de badkamer met anderen te delen." De huurprijs van de kamers is volgens Janine Delfsma marktconform. Studenten betalen voor de kamer met gedeelde woonkamer en keuken, met een gemiddelde oppervlakte van 17 vierkante meter, 385 euro per maand exclusief energiekosten. Er is veel aandacht besteed aan de praktische zaken. "Ik vond dat er een plek in de woning moet zijn waar je je spullen opbergt, zonder dat bezoek dit hoeft te zien", legt Janine uit. Eveneens krijgen de studenten beschikking over een eigen fietsenstalling. Als een student een auto heeft, is tegen betaling op het terrein een parkeerplek beschikbaar. "Maar de praktijk leert dat de meeste studenten nog geen auto hebben", lacht Johan Delfsma.

Commerciële activiteitenOp de begane grond is ruimte voor commerciële doeleinden met een maatschappelijk bestemming. In totaal zijn er vijf units. In het vertrek aan de kant van de Deurningerstraat komt een sportfysiotherapeut. "We leveren alle units casco op, zodat de huurders zelf kunnen beslissen waar zij de keuken en het toilet willen plaatsen", aldus Janine. Drie van de vijf units zijn nog beschikbaar.Ze heeft alles tot in detail uitgezocht. Het gebouw heeft een moderne en frisse uitstraling. "Ik heb ook de steenkleur van de buitenmuur uitgezocht. Over alles is goed nagedacht en het pand voldoet aan de laatste eisen." In samenwerking met de architect Buro Fons Nijland uit Hengelo en aannemer Kormelink uit Rietmolen is de droom van Janine nu verwezenlijkt.

Enthousiaste studentenJanine hield speciaal voor de nieuwe huurders een kijk- en kennismakingsmiddag. "Alle studenten en ouders waren enthousiast over de woningen. Sommige ouders wilden met het oog op de woonruimte ook wel studeren", merkt ze gekscherend op. De studenten die morgen het pand betrekken komen uit alle windstreken. "En afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Er zijn onder meer twee conservatoriumstudenten bij. En een jongen uit Utrecht vroeg of hij zijn naaimachine mocht meenemen."

EchtpaarHet echtpaar wil dat het complex uitgroeit tot een begrip in de Enschedese studentenwereld. "Als studenten straks vragen waar woon je, dan zegt de term Huyze Noord veel meer dan Deurningerstraat 23", vertelt echtgenoot Johan. Dat de studenten enthousiast zijn, blijkt uit hun reacties. Janine: "Deze week kreeg vroeg een student in een mail of zij alsjeblieft vast de sleutel mocht hebben."Huren in Huyze Noord.

KamerAls studenten nu een woning willen huren in Huyze Noord komen ze op de wachtlijst. De kamerhuur van de goedkoopste kamer is 385 euro.De huurprijs van een appartement varieert, met een maximum van 675 euro. De prijzen zijn exclusief energiekosten.