Nieuws Actueel

Maak geen grap over profeet

Van onze redactie 23 januari 2015

Wat is humor en wat is belediging? Sinds de aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo is duidelijk dat die grens niet voor iedereen op dezelfde plek ligt.

Geen probleem Kun je zónder iemand te beledigen een goede carnavaleske grap maken over het jihadisme, de islam of – nog gewaagder – de profeet Mohammed? In Groesbeek denken ze van wel, blijkt uit de woorden van Tonnie Peters van de Stichting Openbaar Carnaval in die plaats. Er heeft zich een deelnemer gemeld die met het thema aan de slag wil tijdens de optocht. "Die wagen heeft een cartoonachtige sfeer en dat is voor ons geen probleem", zegt Peters.

Het is een geluid dat ook elders te beluisteren valt. Grappen maken mag, kwetsen niet, klinkt het in onder meer Maastricht, Venlo en Oldenzaal. In al die plaatsen heeft zich echter geen enkele deelnemer gemeld die het onderwerp oppakt.

Niks voor carnaval Mensen denken 3 keer na voordat ze een risicovolle grap maken, denkt Sander Mattheijssen, schrijver van Hét Carnavalsboek, een naslagwerk over het dwaze feest in Nederland en België. "Straks staat er iemand met een wapen voor je deur. Als je het al doet, moet de grap zo sterk zijn dat iedereen er meteen het carnavaleske van inziet." Hoe je het ook wendt of keert, eigenlijk is de dreiging vanuit de islam helemaal geen onderwerp voor een optocht, zeggen veel verenigingen. "Je beledigt al snel de slachtoffers, of een geloof", redeneert John Kuijlaars, verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de optocht in Breda. Een sneer naar de lokale politiek is veel carnavalesker.