Nieuws Actueel

Maak het uit met je smartphone

Rik Nizet 9 oktober 2015

Maak het uit met je smartphone tips mobiel groot

We zijn allemaal afhankelijk gewor­den van de smartphone. Het lijkt wel een verlengstuk van onze arm. Hier volgt een aantal tips uit het boek De Kenniskermis van auteur Bart Flos om het uit te maken met je smart­phone zonder je vriendschap te verliezen.Zittend in slaap gevallenIk had net mijn biertje gekregen en in afwachting van het voor­gerecht keek ik eens om me heen. Een paar tafels verderop zag ik iets opmerkelijks. Twee jonge stellen waren zittend in slaap gevallen. Hun hoofdgerecht stond allang dampend op tafel maar ze hadden de handen op schoot, het hoofd naar beneden en de ogen dicht. Althans, zo leek het. Even dacht ik dat ze aan het mediteren waren maar toen zag ik het: ze waren met hun smartphones in de weer. Het ging minutenlang door zonder dat er een woord werd gewisseld. Ze zijn toch niet met elkáár aan het appen?, dacht ik enigszins verontrust.

Moeders: Buiten spelenOp een andere dag parkeerde ik mijn auto en zag vier jongens van een jaar of twaalf naast elkaar op een bankje in de zon zit­ten. Ze waren zó druk met spelletjes spelen op hun smartpho­nes dat ze geen idee hadden van hun omgeving. Ik stelde me voor dat hun moeders hadden gezegd: Zo, het is hartstikke mooi weer; gaan jullie maar eens lekker buiten spelen.

AfhankelijkDe mobiele telefoon is niet meer uit het straatbeeld weg te den­ken. Niemand kon pakweg twintig jaar geleden vermoeden dat het zo’n vlucht zou nemen. We zijn allemaal afhankelijk gewor­den van de smartphone, het lijkt wel een verlengstuk van onze arm. Toch vergissen we ons in de aard van die relatie. Jij bent niet alleen afhankelijk van dat ding, dat ding is ook afhankelijk van jou.

TipsHier volgt een aantal tips om het uit te maken met je smart­phone zonder je vriendschap te verliezen:

1. Stop met reageren op al die vragen om aandacht Ring, tuut! Daar is hij weer. En als hij geen geluid maakt, trilt hij van opwinding. "Ik wil je voelen, je vingers over me heen, alleen jouw ogen op mij gericht." Zet hem gewoon eens uit, negeer hem. Wat een rust.

2. Je hoeft heus niet altijd hand in hand te lopenLaat je smartphone eens op het nachtkastje liggen. Besteed aandacht aan de mensen om je heen en kijk later wat je allemaal hebt gemist. Wees niet teleurgesteld als er in de tussentijd niet bijzonders is gebeurd; de meeste tijd gebéúrt er namelijk niets bijzonders.3. Je mist niks als je elkaar een tijdje niet hebt gezienJe bent even met iets anders dan je smartphone bezig geweest. Nieuwsgierig kijk je op je scherm en… niets. Is hij stuk? Is er niks gebeurd? Waarschijnlijk niet nee. De wereld draait niet om jou, al geeft je smartphone je misschien die indruk.4. Je hoeft hem niet steeds te bevredigen met een antwoordJe wordt gebeld en de beller vraagt: ‘Stoor ik?’ Dat lijkt beleefd maar het is tamelijk idioot. Als je je telefoon aanneemt, dan wil je toch gestoord worden? Ben je echter in contact met mensen van vlees en bloed, zet hem dan écht uit.5. Zoek de balans tussen afhankelijkheid en eenzaamheidNiemand vraagt je ‘vaarwel’ te zeggen tegen je mobiele telefoon. Het idee! Je bent juist vriendjes gebleven omdat je hem nog steeds leuk vindt. Smartphones horen erbij maar het is net zo erg om er nooit gebruik van te maken als altijd. Gewoontes doorbrekenModerne technologie voegt waarde toe aan het menselijk bestaan. Waar zouden we zijn zonder auto’s, computers, espressomachines, stofzuigers, tablets, smartphones en neushaartrimmers? We hoeven heus niet terug te keren naar de oertijd, maar er is ook geen reden om de sociale relatie met onze medemens te verkwanselen. Het stoppen van dit proces vereist echter iets verschrikkelijk moeilijks: we moeten onze gewoontes doorbreken.