Video Maakindustrie
Floris Postmes (21) leerde zichzelf het ambacht en maakt nu messen van duizenden euro's
Schilderen in het staal. Zo noemt Floris Postmes de patronen in zijn messen die ontstaan door het ontelbare keren vouwen van het staal. Chefs en culinaire liefhebbers lopen weg met zijn creaties, die bijna tweeduizend euro per stuk kunnen kosten.
Ergens tussen kunstenaar en ambachtsman, daar ziet de 21-jarige Floris Postmes zichzelf. De messenmaker uit het Zuid-Limburgse Hoogcruts koopt zoals hij het zelf noemt 'zijn vrijheid af door mooie dingen te maken'.
Floris maakte eerste mes op zijn twaalfde
,,Ik kom uit een klein boerendorp en daardoor was ik altijd op mijzelf aangewezen om me te vermaken. Als kind verzamelde ik messen, tot ik op mijn twaalfde mijn eerste mes maakte.” Hij leerde het ambacht dankzij filmpjes en artikelen op internet, een stage bij een kunstenaar, maar vooral door het gewoon te doen. Na het behalen van zijn vwo-diploma maakt hij nu zo’n vier jaar messen op ambachtelijke wijze. Eerst vanuit zijn schuurtje in de achtertuin van zijn ouders, inmiddels huurt hij een atelier in een oud klooster.
Lees ook: Van bruiden, ministers, tot koningin Máxima: Berry Rutjes maakt hun hoeden
Het één zijn met de elementen spreekt hem aan, net als het creëren middels handwerk. ,,Ik kan een bepaalde vorm of lijn voor een mes bedenken en die vervolgens met mijn handen waarmaken. Dat geeft me nog elke dag een euforisch gevoel.” Het is verhitten, persen, slaan en kijken, tot het staal is afgekoeld en hij het proces herhaalt. De enige gereedschappen die Floris gebruikt zijn een open vuur, handpers, aambeeld en een bandschuurmachine - die hij zelf maakte.
Staal in zijn messen bestaat uit duizenden laagjes
Een echte Postmes herken je aan de golvende patronen in het lemmet. ,,Mijn messen maak ik van damaststaal. Twee soorten staal vouw ik net zo lang tot het uit duizenden laagjes bestaat.” Zijn messen zijn hierdoor sterker, harder en fraaier. Voor een gewoon keukenmes is Floris een paar dagen tot een week bezig, maar over de bijzondere messen kan hij weken doen.
"Ik kan een bepaalde vorm of lijn voor een mes bedenken en die vervolgens met mijn handen waarmaken"
Een aantal bekende chefs snijdt met een Postmes, onder wie Freddy Tratlehner en Nicky Toet (beiden met een groot bereik via social media). Toch zijn zijn klanten niet zozeer chefs, vaker zijn het consumenten die zijn ambacht waarderen en de prijs ervoor over hebben. Hoewel het soms ook voor komt dat Floris een van zijn messen ruilt voor iets wat hij nodig heeft.
Het liefst geeft Floris elke klant een boodschap mee met zijn product: dat zij elke keer als zij hun mes gebruiken, herinnerd worden aan de betere wereld die hij voor ogen heeft. ,,Een wereld die gebaseerd is op andere normen en waarden. Waarin er minder lijden is en meer liefde en vreugde.”
Oog van de Meester
In de nieuwe videoserie Oog van de Meester staat de schoonheid van het ambacht centraal en wordt de vraag beantwoord waarom iemand besluit om zijn of haar leven te wijden aan het maken van één enkel product, maar dan wel op topniveau. In vier mini-documentaires worden de drijfveren van vijf ambachtslieden achterhaald: hoedenmaker Berry Rutjes, messenmaker Floris Postmes, glazeniers Peter en Bianca Ulle en horlogemaker Wybe van der Gang.