Nieuws Actueel

Macadamia-gate: 3600 euro voor nootjes

Rik Nizet 11 december 2014

Een rel rond een zakje nootjes die leidde tot vertraging van een vlucht, heeft bestuurder Heather Cho van luchtvaartmaatschappij Korean Air de kop gekost. Zij heeft haar ontslag ingediend, liet het bedrijf dinsdag weten. Bovendien doet de Zuid-Koreaanse transportautoriteit onderzoek naar haar gedrag, dat mogelijk strafbaar is.

Cho (40), een dochter van topman Cho Yang-ho, kreeg voor vertrek van New York JFK naar Incheon in Zuid-Korea macadamianootjes geserveerd in een zakje in plaats van op een bordje. Nadat zij de verantwoordelijke stewardess een uitbrander had gegeven, riep zij op hoge poten de purser bij zich om hem te bevragen over het juiste protocol voor het serveren van nootjes.

Felle woordenwisselingToen de purser niet direct met het betreffende handboek op de proppen kwam, liet Cho hem na een felle woordenwisseling uit het vliegtuig zetten. Het toestel met 250 passagiers aan boord moest daarvoor het taxiën onderbreken en terugkeren naar de terminal, waardoor het vertraging opliep. Het kwam uiteindelijk elf minuten te laat aan in Incheon.

Dure nootjes: 3600 euroVoor Cho krijgt het incident mogelijk nog een staartje. Hoewel zij als bestuurder van de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijkheid draagt voor de dienstverlening, had zij net zo min als andere passagiers het recht om zoveel stampij te maken, zei een toezichthouder tegen de krant Korea Times. Dat kan haar op een boete van omgerekend ruim 3600 euro komen te staan.