Nieuws Actueel

Machinefabriek Boessenkool: wereldprimeurs aan de Turfkade

Van onze redactie 28 mei 2015

Boessenkool Eelco Osse Lars Smook

In de knusse hal van machinefabriek Boessenkool staat een honderd jaar oude laskar. Daarboven hangt een grote afbeelding van de kop van een tunnelboor. Het illustreert de enorme technische ontwikkeling die Boessenkool aan de Turfkade 13 heeft doorgemaakt. „We zijn een machinefabriek in de breedste zin van het woord. Van toelevering van onderdelen, tot complete machines. Bijvoorbeeld een borstimplantaatproductielijn voor de medische sector”, vertelt directeur/eigenaar Eelco Osse.

Technisch vernuft

Het bedrijf staat bol van technisch vernuft. Metalen worden tot op een micron (duizendste millimeter) nauwkeurig bewerkt. Boessenkool ontwikkelt machines en apparaten veelal zelf. Een voorbeeld daarvan is de multitooltrac: ’s werelds eerste grote elektrische tractor. Het prototype zit momenteel in de testfase, vertelt Osse. „Het is uiteraard de bedoeling dat we de tractor seriematig gaan produceren. De komende drie jaar vijftig stuks. Er is vraag naar de tractor.”

Waar de trekkerfabriek komt te staan, is nog niet bekend. „Duitsland is een optie.” Bij Boessenkool Almelo werken 48 mensen. De jaaromzet bedraagt circa 8 miljoen. „Verdubbeld tijdens de crisis”, aldus Osse. Hij voorziet dit jaar een verdere groei met 15 procent. Het vinden van vaklieden is dikwijls een probleem.

Interesse kweken

Door deel te nemen aan de hightechroute wil Boessenkool interesse kweken. „Maar we willen ook laten zien welke mooie producten er vanuit Almelo de wereld over gaan. Zo hebben we hier de aflopen jaren aan tien wereldprimeurs meegewerkt.”

Foto: Eelco Osse bij het prototype van de elektrische tractor. (Lars Smook)