Nieuws Actueel

Machtsmisbruik bij 4 ambtenaren Amsterdam

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4858242

De deelnemers van dit project hielden zich onder meer bezig met groen en onderhoud in het bos.

Waarschuwing De locatie is gesloten en 2 medewerkers zijn geschorst, liet de gemeente woensdag weten. Een ander heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen en de teammanager die toezicht had moeten houden, is overgeplaatst.

Uit onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit bleek dat de ambtenaren de deelnemers werkzaamheden lieten uitvoeren voor privédoeleinden. Ook was sprake van ,,intimidatie, discriminatie en andere ongewenste omgangsvormen'' richting de deelnemers en diefstal van gereedschap en benzine. Verder constateerde het bureau discriminatie en intimidatie tussen collega's.

De Uitkijk Het is niet duidelijk hoeveel uitkeringsgerechtigden slachtoffer zijn geworden van het machtsmisbruik. Het Bureau Integriteit deed onderzoek in de periode van begin 2012 tot oktober 2014. In die periode hebben 189 mensen voor kortere of langere tijd gewerkt op de betreffende locatie, De Uitkijk geheten. Alle deelnemers worden woensdag geïnformeerd over het onderzoek.

De gemeente plaatst een ombudsfunctionaris bij de afdeling Werk en Re-integratie om misstanden sneller te signaleren. Ook laat de gemeente aan deelnemers van een re-integratieproject actief weten waar zij met hun klachten terechtkunnen.