Nieuws Actueel

Macrocijfers bepalen stemming op beursvloeren

Van onze redactie 1 maart 2015

Image 4788301

De Europese beurzen sloten februari afgelopen vrijdag af met winst, terwijl Wall Street bescheiden verliezen noteerde. In januari, met name in de tweede helft, ging het de meeste beurzen ook al voor de wind. De AEX-index is inmiddels 14 procent gestegen ten opzichte van de slotkoers op 31 december 2014.

Op maandag worden cijfers gepubliceerd over de gang van zaken in de industrie in tal van Europese landen en de eurozone. Het gaat om de inkoopmanagersindices van het Britse onderzoeksbureau Markit. De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) komt om 09:00 uur met cijfers over de Nederlandse industrie. Ook staan er maandag cijfers over de inflatie en werkloosheid in de eurozone, de Amerikaanse consumentenbestedingen en de industrie in de VS op de rol.

Fed

Dinsdag staat in het teken van de kwartaalcijfers van grote concerns als de Duitse farmaceut Merck, de Britse bank Barclays en de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore.

De Fed maakt woensdag bekend hoe de Amerikaanse economie er voor staat. Een ander aandachtspunt is de banengroei in de private sector in de VS, gemeten door salarisstrookverwerker ADP. Het rapport geldt als voorloper van het landelijke cijfer dat de Amerikaanse overheid op vrijdag uit de doeken doet.

ECB

De ECB begint komende week met zijn in januari aangekondigde steunprogramma dat bestaat uit het maandelijks voor 60 miljard euro opkopen van staatsobligaties en bedrijfsleningen. Donderdag vergadert de bank over het te voeren beleid. In de toelichting zal de aandacht vooral uitgaan naar eventuele details over het programma.

Donderdag zal er ook aandacht zijn voor China. De Communistische Partij begint die dag aan zijn jaarlijkse congres, waar in het verleden regelmatig een prognose werd afgegeven voor de economische groei in het voorliggende jaar.