Nieuws Actueel

Macrocijfers en Grieken bepalen beursweek

Van onze redactie 7 juni 2015

Image 4981774

Deze week komen onder meer cijfers over de groei van de economie van de eurozone en de industrie in het eurogebied. Uit verschillende Europese landen worden cijfers gemeld over de industriële productie, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland.

Verder worden gegevens gepubliceerd over de Duitse export. Uit de Verenigde Staten komt data naar buiten over onder meer de winkelverkopen en het consumentenvertrouwen. Vanuit China komen gegevens over de detailhandelsverkopen, industrie, inflatie en handel. Aan het internationale bedrijvenfront is de agenda nagenoeg leeg, net als op het Damrak.

Griekenland

Griekenland zal wederom de aandacht trekken. Premier Alexis Tsipras haalde vrijdag in het Griekse parlement hard uit naar de schuldeisers. Volgens Tsipras zijn de voorstellen van de schuldeisers voor een oplossing van de crisis ,,absurd en onrealistisch''. EU-voorzitter Jean-Claude Juncker liet weten teleurgesteld te zijn over Tsipras en wil dat Athene snel met eigen voorstellen komt om een oplossing te kunnen bereiken. Komende woensdag wordt waarschijnlijk in Brussel verder overlegd met Tsipras, samen met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Het Griekse verzoek om de betalingen aan het IMF uit te stellen, zorgde voor spanning op de financiële markten. Griekenland heeft een verzoek ingediend bij het IMF om de vier betalingen die deze maand op de rol staan te mogen bundelen. Het totaalbedrag van circa 1,6 miljard euro moet nu op 30 juni worden betaald.

Wall Street

De AEX-index in Amsterdam eindigde vrijdag 1,2 procent lager op 479,38 punten. De MidKap verloor 2 procent tot 727,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,3 procent.

Wall Street liet aan het slot een wisselend beeld zien. De Amerikaanse overheid kwam met cijfers naar buiten over de banengroei die beter waren dan verwacht. De Dow-Jonesindex ging met een min van 0,3 procent op 17.849,46 punten het weekeinde in. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2092,83 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 5068,46 punten.