Nieuws Actueel

Macrocijfers houden Wall Street in evenwicht

Van onze redactie 25 november 2014

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, ging 0,2 procent omhoog tot 17.846 punten. De bredere S&P 500 stond nagenoeg vlak op 2070 punten, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 0,1 procent steeg tot 4761 punten.

Het ministerie van Handel meldde dinsdag een economische groei in de Verenigde Staten van 3,9 procent. Eerder was een groei van 3,5 procent gemeld, waarvan economen hadden voorspeld dat die juist naar beneden zou worden bijgesteld. Aan de andere kant bleek het consumentenvertrouwen deze maand tegen de verwachtingen in te zijn gedaald.

Apple

Juweliersketen Tiffany's steeg 2,2 procent ondanks tegenvallende kwartaalcijfers. Soep- en levensmiddelenfabrikant Campbell Soup boekte wel meevallende resultaten, maar verlaagde in verband met aanhoudend nadelige wisselkoerseffecten de winstverwachting voor dit jaar. Het aandeel ging 0,8 procent vooruit.

De beurswaarde van Apple, toch al het duurste bedrijf ter wereld, passeerde een nieuwe mijlpaal. Het aandeel tikte tijdens de vroege handel op de Nasdaq een koers aan van 119,75 dollar, waarmee het technologieconcern voor het eerst meer dan 700 miljard dollar (562 miljard euro) waard was. Tegen het einde van de handelsdag stond het aandeel evenwel 0,6 procent in de min op 117,95 dollar.

Disney

Bij de hoofdfondsen was United Technologies de sterkste stijger. De fabrikant van onder meer helikopters, vliegtuigmotoren en airconditioners werd 2,7 procent meer waard. Entertainmentbedrijf Walt Disney volgde met een winst van 1,5 procent. De oliemaatschappijen Chevron en ExxonMobil leden onder de opnieuw dalende olieprijzen en stonden met koersverliezen tot 1,3.procent onderin de Dow.

Een vat Amerikaanse olie van 159 liter ging voor 73,96 dollar van de hand, een daling van 2,4 procent. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en bracht per vat 78,18 dollar op. De euro was 1,2475 dollar waard. Aan het einde van de handelsdag op de Europese aandelenmarkten was dat 1,2467 dollar.

EPA