Nieuws Actueel

Mag ik je rokje lenen?

Rik Nizet 4 maart 2015

Rokjes lenen bedrijf winkel galajurk groot

Een smoking, black tie of galajurk. Dat je deze kleding kunt huren, is bekend. Maar in Amsterdam kun je als vrouw nu ook terecht voor het lenen van topjes, jurken, rokjes en meer. Bij LENA – the fashion library. Initiatiefneemster Suzanne Smulders vertelt over haar motivatie: “kleding is een wegwerpproduct geworden, dat kan echt niet”.

Produceren-kopen-weggooien-produceren-kopen-weggooien. Een spiraal in de kledingsector die Suzanne Smulders wilde doorbreken met haar concept LENA. Waarom eigenlijk?

Doorn in het oog"Het was mij en mijn drie partners een doorn in het oog dat kleding een wegwerpproduct is", legt Smulders uit. "Iemand koopt een trui voor een feestje en vervolgens belandt de trui achter in de kast om later weggegooid te worden. Terwijl iemand anders er nog veel plezier aan kan beleven. De mode-industrie is al zo vervuilend. Het is niet goed voor mens, dier en milieu als kleding dan ook nog eens als achteloos wegwerpproduct wordt behandeld.”

PuntensysteemMet LENA haakt Smulders in op het idee van de klassieke boekenbibliotheek. "De formule is identiek: bij ons kunnen mensen met een abonnement voor een vast bedrag per maand kleding lenen. Daarbij werken we met een puntensysteem.

Een topje kan bijvoorbeeld 25 punten ‘kosten’, een designerjurk 100 punten. Iets wat je leent, mag je zo lang dragen als je wilt. Eventueel kun je het kopen. Daarnaast kunnen mensen kleding bij ons brengen die ze zelf niet meer dragen. Wordt die kleding verkocht, dan krijgen ze 50 procent van de opbrengst. Abonnees kunnen hun gedragen kleding ook ruilen tegen iets uit onze collectie."

De potentieNa een pilotperiode werden aanpassingen aan het basisconcept doorgevoerd, zoals de invoer van het puntensysteem. In december 2014 ging de kledingbibliotheek aan de Westerstraat in Amsterdam eindelijk open.

"Mensen die bij ons in de winkel komen zijn erg enthousiast. Vaak weten ze niet van het bestaan van het concept. De leukste reactie – die we met enige regelmaat horen – is: 'hoe kan het dat zoiets nog niet eerder was bedacht'. Het voorziet kennelijk in een behoefte. Dat merken we ook aan onze abonnees", vertelt Mulders. "We hebben er zo’n 160 en er komen dagelijks nieuwe bij. In het begin merkten we dat we werden bezocht door mensen die veel met duurzaamheid bezig zijn. Maar we zien dat ook een andere doelgroep geïnteresseerd is, namelijk de mensen die wat zuiniger zijn en goed nadenken voordat ze hun geld uitgeven.”

De droomAls de kledingbibliotheek volgens Smulders onbegrensde mogelijkheden heeft, is de logische vervolgvraag: waar gaat dit eindigen? Smulders heeft een grote droom. “Dat ik over een aantal jaar op vakantie ga met alleen maar een kleine handkoffer en een simpel biebpasje waarmee ik overal ter wereld mijn vakantiekleding kan lenen. Daarvoor moeten we nog flink groeien, maar dat zijn we ook van plan. Alleen eerst willen we dat onze vestiging in Amsterdam gedurende langere tijd goed draait, en dat alle kinderziektes zijn weggewerkt. Maar het zou toch mooi zijn als bestaande kleding in de toekomst veel intensiever gebruikt gaat worden dan nu het geval is?!”