Nieuws Actueel

Mager groeicijfer domper op Wall Street

Van onze redactie 30 januari 2015

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 0,7 procent lager op 17.298 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,6 procent tot 2009 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq hield de schade beperkt tot 0,3 procent op 4671 punten.

De groei van de Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar verder afgezwakt dan verwacht. De grootste economie ter wereld nam op jaarbasis met 2,6 procent in omvang toe, na een groei van 5 procent in het derde kwartaal. Economen rekenden in doorsnee op 3 procent.

Amazon

Webwinkelbedrijf Amazon maakte een koerssprong van bijna 14 procent na beter dan verwachte winstcijfers over het voor de detailhandel belangrijke vierde kwartaal. Google kwam met tegenvallende cijfers, maar de internetgigant behield het vertrouwen van beleggers. Zij zetten het aandeel 4,8 procent hoger.

Een ander technologiebedrijf, Microsoft, was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 2,6 procent. Creditcardmaatschappij Visa stond dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers bovenaan met een winst van 4,4 procent.

Apple zette de winstreeks voort die volgde op de publicatie van een absolute recordwinst eerder deze week. De producent van smartphones, tablets en andere consumentenelektronica stond op een winst van 0,3 procent op 119,22 dollar, na eerder op de dag voor het eerst de 120 dollar te hebben aangetikt.

EPA