Nieuws Actueel

Mail niet, maar bel

Lotte Grimberg 12 januari 2015

“De eerste ontmoeting moet perfect zijn, anders kan je gelijk weer terug naar Nederland met je geld en goede ideeën.” Sheriff Aligbeh van Clever Culture Communication leert en traint ondernemers over Afrikaanse culturen. “Afrikanen willen eerst wat met je eten en drinken. Een relatie opbouwen, in plaats van gelijk zaken doen. Als je dit niet weet, mis je de boot!”

Bruggen bouwenHet is dan ook net bruggen bouwen volgens Sheriff, die zelf opgroeide in Nigeria. Alleen dan tussen Afrikaanse en Westerse culturen. “Ik doe niet aan do’s en dont’s, die vinden ondernemers wel op het internet. Ik focus op de diepe lagen van culturen en vertel over waarden en normen, zodat ondernemers bepaalde gewoontes begrijpen. Bijvoorbeeld respect.”

RespectIn Nederland betekent ‘respect’ elkaar op een gelijkwaardige manier behandelen, in Afrikaanse landen betekent ‘respect’ dat je de hiërarchie volgt. “Onder andere oudere mensen hebben een hogere positie dan jongere mensen. “Blijf maar zitten, ik moet toch zo de bus weer uit”, hoor je Nederlandse senioren soms zeggen. Dat zal je in Afrika nooit horen. Oudere mensen verdienen respect en claimen het zelfs!” Zoals Sheriff het verwoordt: “all animals are equals, but some are more equal than others”.

PassagiersstoelDeze hiërarchie is ook in het Afrikaanse bedrijfsleven belangrijk, vertelt Sheriff. “Ik sprak ooit een ondernemer die voor zaken in Ghana was. Terwijl deze directeur door zijn chauffeur heen en weer gereden werd, hadden zij een gesprek. De ondernemer dacht het makkelijker voor de chauffeur te maken door op de passagiersstoel naast hem te gaan zitten. Hierdoor werden de ongeschreven hiërarchische regels ‘overtreden’. De chauffeur voelde zich niet alleen ongemakkelijk, hij dacht ook dat hij iets fout had gedaan en dat de baas hem niet vertrouwde. Niet veel later vroeg de chauffeur een verplaatsing aan naar een ander departement.

In een hiërarchische omgeving is het heel belangrijk dat je weet wat je positie is. Je bent niet gelijk aan een chauffeur, je kunt niet zomaar naast hem gaan zitten.

RelatiecultuurEen e-mail sturen naar Afrikaanse partners/ondernemers, nog zoiets wat eigenlijk niet helemaal kan. Sheriff: “Honderd mails sturen en niets terug krijgen… Begrijp je dan niet dat die mensen willen dat je belt?” In een relatiecultuur hechten mensen veel meer waarden aan met elkaar praten. Afrikanen willen gevoel zien, geen mails. Sheriff: “Het beste is om met iemand face-to-face in gesprek te gaan. Begin niet gelijk over werk, maar maak eerst eens een praatje. Vraag naar het gezin en het dagelijks leven. Als een face-to-face gesprek niet kan: bellen. En als dat dan ook écht niet werkt, pas dan stuur je een e-mail.”

En al deze dingen zijn zo belangrijk volgens Sheriff, omdat je niets bereikt in Afrika zonder netwerk. “In Afrika doe je zaken met je netwerk. Wie ken jij en zit er in jouw netwerk? Jij kent mij, dan vertel ik jou over een kennis of vriend die wel iets voor jou kan betekenen.”

AuthentiekHet klinkt misschien alsof ik zeg dat Nederlandse ondernemers moeten veranderen. Integendeel, ondernemers moeten vooral zo authentiek mogelijk blijven. Ben je een Nederlander? Blijf dan ook gewoon lekker een Nederlander! Alleen wees je bewust van hoe je het beste met Afrikanen en hun cultuur om kunt gaan. Met Clever Culture Communication geef ik ze advies en tools om succesvoller zaken te doen in Afrika.