Nieuws Actueel

Makelaar Michel ten Hag zoekt kopers voor kerken die straks geen kerk meer zijn

Van onze redactie 4 september 2015

Ten hag emiel

Lastig, maar beslist niet onmogelijk, zegt makelaar Michel ten Hag. Voor hem zijn woningen de meest logische keuze. „Je zit hier al in een woonomgeving. Bovendien zijn er weinig parkeerplaatsen, dat maakt het voor detailhandel lastig.” Ja, de kerk moet flink worden verbouwd. Maar dan zou je er zeker zo’n 15 tot 20 kleine appartementen in kwijt kunnen. „Die maak je aan de buitengevel, vanwege het licht”, wijst hij. „In het midden houd je ruimte over voor een grote gemeenschapsruimte. Je kunt denken aan wonen met zorg. Of aan mensen die op zichzelf wonen, maar contact met hun medebewoners op prijs stellen. Er moet een tussenetage in, maar de structuur blijft overeind. Dat kan heel aantrekkelijk zijn voor mensen die de sfeer van de kerk mooi vinden.”

Ten HagTen Hag heeft meer kerken in z’n portefeuille. Hij verkoopt ze in opdracht van het parochiebestuur van de H. Jacobus de Meerdere, dat eerder besloot vier van de zeven rooms-katholieke kerken in Enschede te sluiten. Tot nu toe heeft alleen de Pauluskerk een nieuwe bestemming (zie hiernaast). De Ariënsgedachteniskerk aan de Hogelandsingel en de Mariakerk aan de Deurningerstraat staan te koop. Het parochiebestuur wil bovendien de Verrijzeniskerk aan het Leunenberg van de hand doen, omdat die beter te verkopen is dan de St.Jan/ H. Michaël aan de Haaksbergerstraat. Er zijn de laatste maanden gesprekken gevoerd met zo’n vijf serieuze belangstellenden. Voor de Ariënsgedachteniskerk zijn op dit moment zelfs twee kandidaten: de Syrisch-orthodoxe St. Petrus en Paulusparochie en meubelzaak Mokana. Voor de Mariakerk zijn de plannen het minst concreet.

StilteDe verkoop gaat doorgaans in stilte. Het is maatwerk, zegt Ten Hag, in nauw overleg tussen makelaar en kerkbestuur. „We hebben op bijna geen enkele kerk een vraagprijs geplakt, omdat we willen meedenken met mogelijke kopers. Wat wil de andere kant? Past dat? Blijft het gebouw in ere? Pas na die vingeroefeningen treden we in onderhandeling. Daarin willen we best met de koper meedenken. Je kunt kerk en ondergrond kopen. Maar ook een erfpachtconstructie voor de grond is denkbaar.” Een kerk verkoop je niet eventjes op een achternamiddag. Zeker niet als ook de gemeente Enschede haar fiat moet geven voor de plannen. „Het vraagt tijd. Uiteindelijk moet het voor alle partijen goed voelen.”