Nieuws Actueel

Malaysia Airlines van ondergang gered

Bram de Vrind 8 augustus 2014

Het noodlijdende Malaysia Airlines komt in de handen van de Maleisische staat en wordt van de beurs gehaald. Het staatsfonds van het Aziatische land heeft een bod gedaan van in totaal 1,38 miljard Maleisische ringgit (zo'n 320 miljoen euro) op de aandelen van de minderheidsaandeelhouders, zo werd vrijdag bekend.

Lees ook:

Het regent annuleringen Malaysia Airlines bungelt

Staatsfonds Khazanah Nasional, waarvan premier Najib Razak voorzitter is, was al de meerderheidsaandeelhouder en wil met de zet de resterende 30,6 procent van de stukken die het nog niet bezit in handen krijgen. Het privatiseren van het bedrijf, dat de formele naam Malaysian Airline System heeft, maakt de weg vrij om snel te herstructureren. Naar verluidt zijn er plannen om onderdelen te verkopen, het werknemersbestand te verkleinen en een nieuw bestuur te installeren.

MH370 en MH17De luchtvaartmaatschappij bevindt zich al tijden in zwaar weer, door hoge bedrijfskosten, felle concurrentie en minder passagiers. Sinds de verdwijning in maart van vlucht MH370 en de crash van de MH17 vorige maand in Oekraïne worden de resultaten alleen maar slechter.

Aandelenkoers keldertSinds begin dit jaar kelderde de aandelenkoers al met 23 procent, terwijl voor dit jaar een verlies van zo'n 1 miljard ringgit wordt voorzien. De afgelopen 3 jaar werd er door Malaysia Airlines al een verlies van opgeteld 4,13 miljard ringgit in de boeken gezet.

Een jaar uithoudenKhazanah zei in juni nog dat het luchtvaartconcern genoeg financiering had om het nog een jaar uit te houden.