Nieuws Actueel

Mammoet geeft medische geheimen prijs

Van onze redactie 15 november 2014

De Amsterdamse artsen en microbiologen Dries Budding (39) en Wintermans (32) spreken vaak met elkaar over de toename van resistentie bij bacteriën. Dat is een van de grootste gezondheidsbedreigingen van de komende tijd. Ze bedenken dat het interessant is als je bacteriën zou kunnen onderzoeken die nooit aan menselijke invloed zijn blootgesteld. Bacteriën die zich dus niet door toedoen van de mens hebben kunnen aanpassen, bijvoorbeeld dankzij synthetische antibiotica.

Jakoetsk Dus toen Budding en Bas Wintermans hoorden van de ontdekking van een onder het Siberische ijs goed bewaard gebleven mammoet togen ze naar Jakoetsk, waar ze deelnamen aan wetenschappelijk onderzoek. Dat zetten ze nu aan het VU medisch centrum in Amsterdam voort. Bij het zoeken naar antwoorden op de vraag waarom de mens steeds vatbaarder wordt voor ziekmakende bacteriën kan de mammoet van dienst zijn. Het dier draagt mogelijk bacteriën die nooit door menselijke invloed zijn gemuteerd. Resultaten van het onderzoeken kunnen nog langere tijd op zich laten wachten.

Nuchter De onderzoekers hebben een samenwerkingsverband met het Leids biodiversiteitcentrum Naturalis, dat geïnteresseerd is in schimmels en plantenresten in de poep van de mammoet. Er kan nog heel wat uit het onderzoek volgen, maar beide wetenschappers blijven nuchter. Budding: „Buiten de belangstelling van wetenschappers is er aandacht van media. Er is gesuggereerd is dat het mogelijk is de mammoet te klonen. Maar als dat al lukt, gebeurt dat niet op korte termijn in een Amsterdams microbiologisch laboratorium.”

Op 23 november wordt op de Britse zender Channel 4 om 20.00 uur de documentaire Mammoth autopsy over het mammoetonderzoek in Jakoetsk uitgezonden.