Nieuws Actueel

Man kán beter rijden, maar doet het niet

Van onze redactie 22 november 2014

Technisch gezien rijden mannen beter. Ze hebben de bediening van de auto veel sneller onder de knie, kunnen de ruimte tussen auto en paaltje beter inschatten en hebben, omdat ze meer rijden, meer ervaring.

Maar wat doen ze met al die voordelen? Weinig. Eenmaal achter het stuur, verdwijnt de voorsprong als sneeuw voor de zon. De gordel dragen? Mannen doen het minder dan vrouwen, blijkt uit studies van het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Hard rijden? Dronken of met mobieltje achter het stuur? Mannen hebben er minder moeite mee dan vrouwen.

Ongelukken Van de 724 verkeersdoden in België is nog geen kwart vrouw. Een groot deel van de vrouwen die gewond raken of overlijden in het verkeer, zat niet eens zelf achter het stuur. Een op de drie was passagier. Van de mannelijke slachtoffers was maar een op de tien een bijrijder. Voor Nederland zijn de cijfers niet zo gedetailleerd beschikbaar, maar met 26 procent vrouwelijke verkeersslachtoffers lijkt ons land niet echt af te wijken van de Belgen.