Nieuws Actueel

Mannen met dwarslaesie krijgen gevoel in penis terug na operatie

Van onze redactie 28 januari 2015

Plastisch chirurg Max Overgoor opereerde de afgelopen 12 jaar 54 mannen met een ruggenmergbeschadiging of open rug. Ruim twee derde van hen kreeg weer gevoel terug in hun penis. Overgoor promoveert donderdag aan de Universiteit van Utrecht op zijn onderzoek naar de door hem ontwikkelde procedure.

Voorheen was er niets mogelijk voor deze groep mannen, zegt Overgoor, die werkt bij het ziekenhuis Isala in Zwolle. ,,Vooral bij jongens met een open rug werd vooral gekeken of ze kunnen lopen en plassen. Het onderdeel seksualiteit was veel minder belangrijk. Terwijl ik van bijna al mijn patiënten hoor dat ze zich niet prettig en minder zelfverzekerd voelen als ze geen gevoel hebben in hun penis’’, aldus de plastisch chirurg.

Overgoor hoopt dat zijn operatiemethode de komende jaren wereldwijd wordt overgenomen. ,,In de staat Seattle in de Verenigde Staten zijn inmiddels 2 operaties geweest, maar verder bij mijn weten nog nergens.’’

Belasting Tijdens de operatie wordt de peniszenuw verbonden aan de lieszenuw, legt Overgoor uit. ,,Qua belasting is het ongeveer te vergelijken met een operatie na een liesbreuk; de operatie duurt zo’n 1,5 uur.’’

Gemiddeld 2 op de 10.000 mensen wordt geboren met een open rug. In Nederland hebben ongeveer 10.000 mensen een dwarslaesie.