Nieuws Actueel

Bewijs: mannen zijn beter met een IKEA-handleiding

De Ondernemer 18 december 2015

Ikeahandleidingmannenvrouwen1065

IKEA-meubels staan gelijk aan relatietests. Wie gaat 'm in elkaar zetten? Denk je dat ik dit niet kan? Ben ik niet competent genoeg? Vertrouw je me wel? Psychologen (en mannen) roepen al lang dat mannen een beter ruimtelijk inzicht hebben. Onzinnig cliché, vond Petra Hesser, CEO van IKEA Duitsland: vróuwen zijn juist beter met IKEA-meubels. Vrouwen leggen tenminste alle schoefjes bij elkaar. Mannen beginnen gewoon, zonder de handleiding te bestuderen. "Ze zijn altijd alles kwijt."

Onderzoek van de Universiteit van Tromsø in Norwegen bewijst haar ongelijk, schrijft The Washington Post: mannen zijn beter in het in elkaar zetten van IKEA-meubels dan vrouwen. Veertig mannen en veertig vrouwen, van het zelfde opleidingsniveau en in de twintig, kregen de opdracht om een keukentrolley in elkaar te bouwen.

- Met de handleiding waren mannen en vrouwen gemiddeld even snel (23 minuten) en was het resultaat van gelijk niveau (paar schroeven vergeten).

- Zonder de handleiding doen mannen er 24 en vrouwen 28 minuten over, een verschil van 20 procent. De trolleys van de vrouwen misten ook af en toe een plank of railing.

- Interessant: mannen zonder doen het net zo goed als mannen met handleiding: één minuutje langzamer en wat meer foutjes, maar geen significante verschillen.

- Vrouwen met handleidingen waren niet beter dan mannen zonder handleiding.

Met andere woorden; een vrouw heeft de handleiding nodig om net zo goed te presteren als een man zonder handleiding, schrijven de onderzoekers. En dat kan kloppen: mannen scoren tachtig procent beter op 'mental-rotation'-tests. Waarom de verschillen zich voordoen, laten ze in het midden.