Nieuws Actueel

Marc Boumeester nieuwe directeur AKI

Van onze redactie 20 mei 2015

AKI Art EZ Marc Boumeester Annina Romita

Problemen binnen de opleiding zelf, maar ook vooral binnen het grotere verband van kunstenhogeschool ArtEZ leidden ertoe dat een flink deel van zijn voorgangers voortijdig sneuvelde. „We hebben een verkeerd imago opgebouwd. In dat opzicht ben ik me er ook van bewust waar ik aan begonnen ben. Ik moet ook toegeven dat ik niet om deze baan stond te springen. Maar ik wil de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. Ik wil helpen het tij te keren.”

De omstandigheden binnen ArtEZ zijn wezenlijk veranderd, vindt hij. „De dingen gaan beter nu. Er is geleerd van de vele fouten. De mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn geweest, zijn weg. Er is een nieuwe koers ingezet. De verschillende steden krijgen de kans om een eigen profiel te ontwikkelen. De AKI, met zijn herkenbare, eigenzinnige en eigenwijze profiel, zal daarbinnen beter kunnen gedijen.”

Moving Image

De AKI maakte daarnaast bekend dat het vanaf het begin van het komende studiejaar begint met een nieuwe opleiding: ‘Moving Image’. Boumeester ziet dat als een nieuwe stap in de goede richting. Het is bij uitstek een opleiding voor de toekomst. „De mogelijkheden voor bewegend beeld zijn op dit moment ongekend en worden in de toekomst alleen nog maar groter. Over tien jaar zal stilstaand beeld in de communicatie een zeldzaamheid zijn. Wij als AKI leiden de mensen op die deze beelden moeten gaan maken. De filmmakers van de toekomst komen straks uit Enschede.”

De komst van de nieuwe studie was ook noodzaak, geeft hij toe Met circa 250 studenten is AKI momenteel te klein. „We moeten groeien. Twee opleidingen is gewoon te weinig. Er moest iets bij. Doorgroeien naar drie-, vierhonderd studenten. Dat roepen we al jaren. De plannen lagen er al, maar ze zijn nooit uitgevoerd.”

Foto: Marc Boumeester. (Annina Romita)