Nieuws Actueel

Marco schrapt The Voice uit werkagenda

Na 5 seizoenen lijkt de coach met de meeste overwinningen te stoppen

Van onze redactie 12 november 2015

Marcoborsatovoicemiddel335

Zelf maakt hij nog een voorbehoud, maar dat Marco Borsato volgend jaar vertrekt als coach in The Voice of Holland lijkt onvermijdelijk. De zanger, die dit seizoen voor de vijfde keer op de draaiende stoelen zit, wil tijd vrijmaken in zijn agenda. RTL-baas Erland Galjaard gaat er al van uit dat Borsato stopt, zo bericht het AD.

Nee, definitief is het nog niet, benadrukt Marco Borsato (48) over de mogelijke stap om als 'oermentor' te verdwijnen uit de populairste talentenjacht op televisie, The Voice of Holland. "Ik moet het gesprek hierover met producent John de Mol nog aangaan. Maar als ik goed wil coachen, moet ik heel veel tijd en energie in mijn pupillen steken, óók - of misschien juist - als de camera's niet aan staan. En de vraag is of ik dat goed kan blijven combineren met al het andere", legt Borsato uit.

Lichte beroerte De zanger voelt zich niet gedwongen tot keuzes omdat hij The Voice niet meer leuk vindt, maar wel omdat hij zuiniger met zijn tijd en energie moet omgaan. Dat is ingegeven door de TIA die hem in januari 2013 trof, een lichte beroerte. Borsato is weliswaar weer helemaal fit, dat liet hij afgelopen weken ook zien met de eerste zes Symphonica in Rosso-concerten, maar al die bezigheden hakken er tegenwoordig dieper in dan voorheen.

Half werk"Ik wil het rustiger aan doen, moet op mezelf letten en dat betekent dat ik moet kiezen. Ik ben gaan schiften: wat doe ik nog wel, wat vind ik minder belangrijk? Ik ben vader, echtgenoot, wil volgend jaar weer een plaat maken. Ik krijg dan wel heel veel in mijn mandje. The Voice vind ik geweldig, maar als ik het echt goed wil doen, kost het zo veel tijd. Ik wil niet maar half werk afleveren. Dus is The Voice laten gaan voor mij nu een serieuze optie."

OpnamedataRTL-programmadirecteur Erland Galjaard heeft al diverse gesprekken gevoerd met Borsato over een mogelijk vertrek. "De opnamedata voor volgend jaar staan nog niet vast. Er valt nog wat te schuiven en dat levert misschien nog wat lucht in zijn agenda op. Dus de knoop is nog niet doorgehakt", zegt Galjaard. "Maar zoals ik het van hem hoor, ga ik ervan uit dat hij er volgend jaar niet bij is."

Drie keer winstBorsato verving in het tweede seizoen van The Voice of Holland Jeroen van der Boom als coach en is op dit moment de enige op de rode draaistoelen die al zo veel seizoenen - momenteel loopt de zesde reeks - met het programma meedoet. Als coach is hij succesvol: van de vijf afgeronde seizoenen pakte drie keer een artiest uit zijn team de winst, namelijk Iris Kroes, Julia van der Toorn en meidentrio O'G3NE.

The Voice KidsBorsato is ook coach in The Voice Kids, waarvan het vijfde seizoen in februari begint. In eerdere edities wonnen twee kinderen uit zijn team, Laura van Kaam en Ayoub Maach.

AderlatingBorsato's collega bij The Voice Kids Angela Groothuizen, met wie hij ook één seizoen bij de volwassen versie heeft samengewerkt, noemt het een 'aderlating' voor de talentenjacht als de coach inderdaad stopt. "Marco is het ideale jurylid. Zelf onwijs succesvol - hij kan zijn kandidaten laten optreden bij één van zijn shows in de Ziggo Dome, dat is waanzinnig voor iemand die aan het begin van zijn carrière staat. Hij weet precies hoe zwaar de showbusiness is, is enorm betrokken en lief. Zo krijg je 'm niet meer in Nederland", zegt Groothuizen.

'Volledig uit zijn hart'Galjaard is het daarmee eens. "Hij is een fantastische coach, die kandidaten thuis uitnodigt - ook die van vorige seizoenen - en erg betrokken is. Het komt volledig uit zijn hart. Maar ik snap ook heel goed dat hij dit overweegt. Het is een simpele optelsom van wat hij wil en wat hij moet doen. De tweede reeks van 'Symphonica' in februari, een 3D-musical, een nieuwe plaat... The Voice doet hij al vrij lang, dan is dat het eerste wat je laat gaan."

Beter dan ooitOok Groothuizen is niet verbaasd. "Op een gegeven moment heb je alles gezien en gezegd en het ís heel tijdrovend", zegt ze. "Ik heb Marco pas gezien bij Symphonica in Rosso en die man is beter dan ooit. Verstandig dat hij nu voor dat deel van zijn carrière kiest. En let wel, hij heeft drie pubers in huis. Die hebben ook aandacht nodig."

Miss MontrealStaat er al een opvolger klaar? Galjaard en productiehuis Talpa hebben al een lijstje namen. "We bespreken vaker wie we nog op de rode stoel zouden willen zien, maar het is niet zo dat we al mensen benaderen. Op dat punt zijn we nog niet. Bovendien is het afwachten wat de andere coaches doen. Anouk ligt volgens mij al vast voor volgend jaar, ik denk en hoop dat Miss Montreal blijft en met Ali B voeren we gesprekken of hij nog door wil."