Nieuws Actueel

Marco van Strien: Gehaktbalkoning van Nederland

Martijn Vervest 30 september 2014

De gehaktbal. Een juiste balans tussen vlees en kruiden. Sappig en smaakvol. Ouderwets lekker. Bijna iedereen heeft ze weleens gemaakt, maar er is er maar één die zich de gehaktbalkoning van Nederland mag noemen: slager Marco van Strien. "Je proeft een puur stuk vlees. De kruiden komen er niet boven uit."Gekkenhuis bij Keurslager Van Strien uit het Brabantse ‘s Gravenmoer. De telefoon blijft gaan en de hele winkel staat vol. "We hebben al 1800 ballen gemaakt en er komen er nog duizenden aan. Een groot succes", zegt Van Strien, die dit jaar de lekkerste gehaktballen van Nederland maakt. Het team draait overuren om aan de vraag te voldoen. "Ik mag niet klagen", antwoord de slager op de vraag of hij nu binnenloopt op de gehaktballen.Als ik met mijn ogen dicht in jouw bal bijt, wat proef ik dan? "Je proeft een puur stuk vlees. Een ouderwets sappige gehaktbal. De kruiden komen er niet boven uit. Het vlees moet de smaak geven. Mooi varkensvlees en rundvlees. Dat is de basis van een goede gehaktbal. Daarna is het een kwestie van malen tot de juiste grofheid, licht aanvriezen, licht mengen zodat de eiwitten en vetten in tact blijven."Een gehaktbal maken, dat kan toch iedereen?"De ballen die je in de friettent of supermarkt koopt bestaan voor het grootste deel uit meel en kruiden, dat heeft niets met vlees te maken. Het is jammer dat veel Nederlanders daar aan denken als ze ‘gehaktbal’ horen. Een echte gehaktbal is heel wat anders. Met de juiste ingrediënten kom je een heel eind."Je bent succesvol ondernemer, wat is het geheim?"Zorg dat geld niet je drijfveer is. Geld komt vanzelf als je iets doet met passie en toewijding. Daarnaast denk ik dat je als ondernemer altijd blijft leren. Hoe lang je iets ook doet, je weet nooit alles van een vak. Ik doe dit al 21 jaar en leer nog iedere dag nieuwe dingen. Ik ben een goede slager, maar nog een betere ondernemer denk ik."