Nieuws Actueel

Maria Magdalena: we willen een topwijn presenteren

Martijn Vervest 18 december 2014

Aakloostergroot

Al zeven eeuwen doen de nonnen van het klooster Sint-Catharinadal uit Oosterhout hun dingen op dezelfde manier. Tot nu. Volgend jaar verrijst op het landgoed rondom het monumentale pand een wijngaard, compleet met proeflokaal en winkel. "We willen over drie jaar een topwijn presenteren", zegt Priorin Maria Magdalena van Brussel.Lees ook: Nonnen worden wijnboerHet is de eerste keer dat een klooster in Nederland een wijn gaat produceren. Over drie jaar liggen de eerste flessen druivenat in de kloosterwinkel. "We hebben nog geen naam voor de wijn en ook de etiketten zijn nog niet gemaakt. Eerst maar eens zorgen dat de productie op gang komt." Een wijngaard in Nederland…"Daar denk je niet meteen aan als je denkt aan een Nederlands klooster, dat klopt. We hebben onderzoek laten doen naar de grond, het klimaat en andere factoren die komen kijken bij het verbouwen van wijndruiven. Dat onderzoek was heel positief. De grond is vruchtbaar en omdat een groot deel van de landerijen ommuurt is vormt deze plek een perfecte omgeving voor druivenstruiken. Je hebt door die muren natuurlijk wel te maken met slagschaduw, waar we geen druiven kunnen verbouwen. Daar proberen we zo innovatief mogelijk mee op te gaan door er andere producten te telen, zoals vergeten groenten bijvoorbeeld."

Waarom geen bier?"Het past gewoon niet bij ons, bier wordt toch vooral gemaakt in abdijen. Ik vind verder dat we de landerijen rond het klooster, die we een aantal jaar geleden hebben aangekocht, moeten benutten. Dan blijft al snel alleen een wijngaard over." Gaan de nonnen alles zelf doen?"We gaan geen personeel in dienst nemen. We willen alles doen in eigen beheer. Daarnaast willen we mensen met een beperking uit de gemeenschap betrekken bij het project, ze kunnen hier dan werken. De winkel wordt nu gerund door vrijwilligers en dat zal zo blijven. In de toekomst willen we het aantal producten in de winkel uitbreiden, met bijvoorbeeld honing van eigen bijen." Loopt het klooster over drie jaar binnen? "7,5 hectare is het minimum voor professionele wijnproductie, dus het blijft kleinschalig. We willen wel een topwijn presenteren over drie jaar. Een exclusieve wijn in een hoog segment. We hebben in de eerste plaats besloten om wijn te maken omdat ons voortbestaan in gevaar is. Er moet dus aan verdiend worden, maar dan voornamelijk om van te leven en ons monumentale pand te onderhouden. Ik hoop ook dat we met dit idee jonge mensen kunnen inspireren en aantrekken."