Nieuws Actueel

Marie-José Broekuis runt Ruspunt nabij Denekamp

Van onze redactie 10 juli 2015

Rustpunt Broekhuis Marie Jose Frans Nikkels

In het minikeukentje op haar erf staan koffie, thee en iets lekkers klaar. Passanten bedienen zichzelf, maar de uitbaatster steekt graag een helpende hand toe.

‘Natje en droogje’"Opzet van de Rustpunten is dat de gasten er zelf hun natje en droogje verzorgen en een vergoeding achterlaten. Soms moeten ze het doen met alleen een Senseo-apparaat en een waterkoker, maar in de meeste gevallen is het uitgebreider."

Mini-gebouwOm officieel Rustpunt te worden bouwden de bewoners van de Schiphorstdijk 22a, even voorbij de watermolen van landgoed Singraven, een houten gebouwtje aan een van de schuren op hun erf. Binnen bevindt zich aan de ene kant een keukentje en aan de andere een toiletruimte.Marie-José Broekhuis: "De tafeltjes op het terras kregen we van mijn vader, de stoeltjes zijn van een café dat ging sluiten. Enorm veel geld investeren is niet nodig als je een Rustpunt wilt beginnen."

In het minikeukentje van Marie-José is van alles voorhanden. Koffiekopjes en theeglazen staan hoog opgestapeld. Er zijn gebaksbordjes en vorkjes voor de appeltaart die verkrijgbaar is en in de koelkast staan bussen slagroom voor een extra lekkere hap. Verder is er Cup-a-Soup en ijs van ijsboerderij De Bölte in Nutter. In een ingebouwd geldkistje kunnen de gasten de betaling achterlaten, wisselgeld staat in een bakje ernaast.

Goed vertrouwenMarie-José Broekhuis: "Het gaat allemaal in goed vertrouwen en dat gaat tot nu toe goed. Er zal er best wel eens eentje zijn die niet betaalt, maar daar kan ik niet mee zitten. En je moet de kat niet op het spek binden, geen grote bedragen voor het grijpen hebben liggen. De mensen die hier voorbijkomen zijn een dagje uit en goedgemutst. Die hebben geen kwade bedoelingen."Rustpunt Singraven beschikt verder over een oplaadstation voor elektrische fietsen en ook een fietspomp en een reparatiesetje in het geval van een lekke band zijn voorhanden.

OntdekkenToen Marie-José Broekhuis van start ging met Rustpunt Singraven wisten veel voorbijgangers nog helemaal niet wat een Rustpunt was, heeft ze ervaren. "Mensen moesten nog ontdekken dat het een pauzeplek is met zelfbediening. Toen we een bord neer hadden gezet met 'koffie en ijs' werd het duidelijker", zo geeft ze aan.

De bezoekers van Rustpunt Singraven hoeven desondanks lang niet altijd zelf in actie te komen. Marie-José is regelmatig op het terras te vinden en neemt dan de bestelling op. "Ach", zegt ze, "ik ben er toch geregeld om te kijken of alles nog voorradig is. En ik vind het ook ontzettend leuk om een praatje te maken met de gasten. De sfeer is gemoedelijk, bezoekers raken ook onderling vaak aan de praat. Het gebeurt zelfs dat ze bij vertrek samen verder fietsen."

GastenboekjeIn het gastenboekje dat klaar ligt kan wie dat wil een reactie achterlaten. Inmiddels zijn al drie boekjes vol. "Zo leuk om te lezen... En zo kom je erachter dat onze gasten overal vandaan komen. Van Texel tot Goirle en van Amsterdam tot Breda."

Foto: Frans Nikkels