Nieuws Actueel

Marjan Strijbosch: 'Ik heb iets succesvols in me'

Marjan Strijbosch is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Deze dame, thirtynine forever en autodidact pur sang, start als jong meisje een kinderboetiek, om uiteindelijk succesvol te worden met haar zaak Jaguar Mode. En daarnaast blijkt ze ook nog eens een neusje voor vastgoedprojecten en binnenhuisarchitectuur te hebben. "Jij bent de wortel. En die moet gezond zijn om een mooie bloem te kunnen laten groeien."

Jeroen Jansen 20 juni 2013

Marjanstrijboschsucces

Tegeltjeswijsheden verboden: jouw succesformule in twee zinnen.

“Je kunt wel zeggen ‘ieder zijn vak’, maar zo werkt het niet. Jij moet beseffen waar je mee bezig bent en waar je het over hebt, jij moet alle knowlegde hebben.”

De kennis van wat precies?

“Als je een probleem hebt, moet je kunnen schakelen. Je moet niet alleen zelf een jurkje leuk in elkaar kunnen zetten, je moet het ook op een goede manier in de etalage kunnen zetten, je moet goed met mensen om kunnen gaan en je moet je waar uiteindelijk kunnen verkopen. Je moet dat hele pakket in huis hebben om succesvol te kunnen zijn.”

“Als een naaister iets fout doet, moet jij laten zien wát ze precies fout doet. Weet je wat de sleutel is? Kennis. Jij bent de wortel. En de wortel moet gezond zijn, om een mooie bloem te kunnen laten groeien.”

En u hebt dat hele pakket?

“Ik heb het allemaal. Ik begon als jong meisje met een kinderboetiek, maar ik had nooit gedacht dat ik ooit op dit punt zou komen. Je leert gaandeweg een hoop bij, maar het moet er ook een beetje inzitten. Ik kon ontwerpen, samen met een timmerman het interieur verzorgen, stoffen kopen, schilderen. En ik had de interesse. Mijn basis, die was goed.”

“Je moet ook mensen kunnen aanvoelen. Als jij interieurontwerper bent en mensen willen een klassiek interieur, dan kun je geen strak design verkopen. Op zo’n moment moet je dat aanvoelen. En dat is bij kledingverkoop niet anders. Je moet goed naar je klant kunnen luisteren. Als jij met de mond vol tanden staat, hoe kun je dan een product verkopen?”

U wordt de Coco Chanel van Brabant genoemd. Past die naam u?

“Ja! Coco was net als ik een vrouw die al jong op eigen benen stond. Ik was een jaar of zestien toen ik begon, maar ontwierp al op mijn zesde. Mooie dingen maken zit in je genen.”

“Ik denk sowieso dat iedereen iets moois kan of heeft. Niet iedereen hoeft van die mooie ogen zoals ik te hebben, het kan ook met karakter te maken hebben. Of met een mooie lach. In ieder mens zie ik iets moois. Al zijn ze nog zo lelijk.”

U heeft ‘de ogen van een jaguar’.

“Als kind werd ik uitgescholden voor kat. Ik had pikzwart haar en fel turkooise ogen met kleine pupillen. Net als een jaguar. Die hebben de mooiste ogen, maar die dieren zijn ook heel krachtig. Daar komt de naam van mijn winkel en merk vandaan.”

Goed, succes komt met vallen en opstaan?

“Dat klopt. Ik ben vooral vaak teleurgesteld. Ik geloofde in mensen, maar sommigen hebben me slechts een hoop ellende bezorgd. Niet gek, jezelf heb je in de hand, maar dat is niet zo bij andere mensen. Sommigen willen niet recht door zee, maar krom. Daar heb ik moeite mee.”

“Er willen een hele hoop mensen zaken doen met mij en rijk worden over mijn succes. Ik heb natuurlijk iets succesvols in me. Maar er is en blijft maar een kaptein op dit schip, hoe groot of klein het project ook is. I’ve got a mind of my own. Ik blijf de baas, laat mij maar profiteren.”

Het mooie van ouder worden, zijn niet de kraaienpootjes…

“...het is het verstand dat je meekrijgt. Toen ik klein was, heb ik soms niet goed naar mijn moeder geluisterd. Terwijl ik nu zie dat oudere mensen altijd gelijk hebben. Die hebben meer levenservaring, ervaring die ik niet had op mijn achttiende.”

U bent, zoals u zelf zegt, voor altijd 39. Dan is er van pensioen weinig sprake?

“Thirtynine forever, long way to go! En pensioen? Wat is dat? Achter de geraniums zitten zeker? Kom toch op zeg! Een kennis van me uit New York is in de negentig. Een bek vol tanden, couture aan en een prachtig hoedje op. Die trekt volle zalen. En weet je wat ze doet? Ze is een groot zakenvrouw. Zakendoen houdt een mens jong, echt.”

“Uiteindelijk word ik 103. Ik word een hele mooie oude vrouw, maar blijf altijd ondernemen. Wat is er nog meer op de wereld te doen dan?”

Als het af is, is het saai.

“Juist. Dan moet je zorgen dat je nieuwe projectjes hebt. Ik heb de laatste drie jaar drie huizen verkocht. Geen een ervan was te koop, maar mensen willen het gewoon hebben.”

“Mijn nieuwste project is het hoogste puntje van Eindhoven, een penthouse midden in het centrum met een tuin van honderd vierkante meter. Ik ben anderhalf jaar bezig geweest met de aankoop en nu ga ik het helemaal verbouwen. Als jij straks Eindhoven binnen komt rijden, zie je palmbomen op dat dak. Iedereen in heel de stad zal weten waar dat mooie penthouse staat.”

Is succes een zege?

“Ja. Het is een fijn gevoel. Je kunt zeggen dat je het goed hebt gedaan. En dat is altijd beter dan het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan. Mensen zeggen me weleens: ‘jij hebt ook altijd geluk’. No way! Ik maak ook fouten. Maar, don’t waste any time. Doorlopen!”

Succes heeft niks te maken met geluk?

“Nee. Je gezondheid is je geluk. En de manier waarop je in het leven staat.”

Wat is de grootste bedreiging van uw succes?

“Jaloezie. Een succesvolle zakenvrouw kweekt veel jaloezie. En dat maakt zoveel dingen kapot. Maar echt mijn succes bedreigen kan het niet. Ik stap daarover heen. Niemand kan aan mijn succes komen, want ik sta sterk in mijn schoenen.”

Leg uit.

“Zolang ik leef, heb ik mijn succes zelf in de hand. Daar komt niemand tussen. Ik beweeg alleen, ik maak de beslissingen. Gaat dat fout, kan ik alleen mezelf de schuld geven. In die zin ben ik zelf mijn grootste bedreiging.”

U verkoopt nog sneeuw aan een eskimo?

“Dat zei mijn vader altijd, zó trots was hij op me. Het grappige is, laatst kwam er een man in de winkel en die zei: ‘mag ik u iets zeggen? Volgens mij verkoopt u nog zand aan de Arabieren’. Die is ook leuk hè?”