Nieuws Actueel

Mark M.: Dure auto's, tropische vakanties en twee bedrijfjes

Caroline Spilt 15 oktober 2015

Mark m balkje 1

De van corruptie verdachte rechercheur Mark M. leidde een luxe leventje met dure vakanties naar tropische eilanden, een Porsche Cayenne en had twee eigen bedrijfjes. Hij zat in de autoverhuur en handelde in bovenkleding met Oekraïne. Dat is het land waar ook zijn partner vandaan komt.

Fur International werd volgens gegevens van de website OpenCompanies begin 2006 opgericht. Dit jaar kwam daar nog een tweede bedrijf bij: Drive-R, dat volgens de omschrijving op OpenCompanies als hoofdactiviteit 'handel in en reparatie van personenauto's en lichte bedrijfsauto's (geen import van nieuwe)' heeft. "Wij verhuren zowel personenauto's als bedrijfsauto's. Zoekt u bijvoorbeeld vervoer vanwege een verhuizing? Ook dan kunt u bij ons terecht!", vermeldt de website van het bedrijf. En: "'Kan niet' bestaat niet bij ons."

WagenparkHet wagenpark van de onderneming is vooralsnog beperkt: de onderneming heeft een Nissan Atleon bedrijfswagen (2009) voor uiteenlopende opdrachten en een Peugeot 107 (2011) 'voor de lange-termijn huur'.

VakantieDe man leed een luxe bestaan, meldt RTL Nieuws. Hij reed in een Porsche Cayenne, ging op vakantie naar Curaçao en de Dominicaanse Republiek en droeg dure horloges. Hij gaf negen jaar geleden zijn baan bij een lokale nieuwswebsite op om voor de politie te gaan werken. "Toen hij in een Porsche Cayenne reed, dachten wij: Die verdient wel goed bij politie", vertelt een kennis. Bij de rechercheur thuis werd 235.000 euro in contanten aangetroffen.

Negatief advies AIVDDe 28-jarige rechercheur uit Weert die wordt verdacht van het verkopen van geheime informatie aan criminelen, kon ondanks een negatief advies van de AIVD aan de slag bij de politie. Justitiële bronnen zeggen tegen NRC Handelsblad dat de inlichtingendienst weigerde een verklaring van geen bezwaar af te geven voor de man.

De AIVD besloot daartoe na onderzoek van de leefomgeving en persoonlijke financiële informatie van de man. Toch kwam hij volgens NRC bij de politie, doordat hij een aanstelling als aspirant (leerling-)agent kreeg. De politie zoekt nog uit hoe de screening kon misgaan.