Nieuws Actueel

Marquette Detachering door minister Blok genomineerd voor Inspiratieprijs Flexwonen

Van onze redactie 1 oktober 2015

Marquette Hans en Magda Evers Lenneke Lingmont

Directeur Hans Evers van Marquette die voor zo’n 500 mensen uit landen als Polen, Tsjechië, Hongarije en Spanje werk regelt in de regio, is blij met de nominatie. „Dit is een erkenning dat wij voldoen aan de eisen rond veiligheid, goede sanitaire voorzieningen en leefruimte.”

Op het Villapark Lageveld bezit Marquette dertig woningen. Er is camerabewaking, blusapparatuur en goedgekeurde elektrische voorzieningen. Maar ook heeft Marquette mensen ondergebracht in woningen in Almelo. „Wij wilden graag het certificaat hebben, dat we voldoen aan de eisen en dat we niet alleen maar mensen aan een baan helpen.”

Goede huisvesting van belang voor regionale economie„Een goede huisvesting voor arbeidsmigranten is van groot belang voor de regionale economie”, vindt Evers. „Marquette begeleidt de arbeidsmigranten ook als zij het gezin laten overkomen omdat zij voor langere tijd of misschien voor altijd hier willen komen wonen. Wij helpen dan bijvoorbeeld bij het gesprek met de woningbouw.”

Het ministerie controleert jaarlijks of Marquette nog aan de strenge eisen voldoet. Volgens Evers werken zo’n 400.000 arbeidsmigranten in Nederland. „Als zij morgen zouden vertrekken hebben we in Nederland een groot probleem. Maar soms liggen misschien wel tien mensen op één kamer. Dat kan natuurlijk niet.” Vandaar dat het ministerie via de nominatie acht projecten verspreid over Nederland aanwees als voorbeeldprojecten. Voor de prijs rond de huisvesting meldden 28 projecten zich aan. De arbeidsmigranten werken vooral in de bouw en de metaal.

„Voor het overgrote deel vragen deze mensen om goede en snel toegankelijke huisvesting dat ook wel flexwonen wordt genoemd”, aldus het ministerie in een persbericht. „Bij het realiseren van projecten is samenwerking tussen bedrijven en gemeenten onontkoombaar, maar niet altijd vanzelfsprekend.” Om een impuls te geven aan de kwaliteit en de kwantiteit van het flexwonen, schreef de minister de Inspiratieprijsvraag Flexwonen uit.

Foto: Hans en Magda Evers van Marquette Detachering. (Lenneke Lingmont)