Nieuws Actueel

Martin Paalman voelt zich in steek gelaten in zoektocht naar locatie hengelsportzaak

Van onze redactie 7 mei 2015

Visstoep Martin Paalman Bert Kamp

De Hammenaar heeft inmiddels een webshop en een winkeltje aan huis, de Visstoep genaamd. Maar daar kan hij onvoldoende van leven en voor de buurt is die langskomende klandizie ook niet altijd prettig. Dus ging Paalman op zoek naar panden met een paar honderd meter verkoopoppervlakte en buiten het centrum.

Leegstaande bouwmarkt

Vorig jaar vond hij een leegstaande bouwmarkt van 350 vierkante meter aan de Vriezendijk in Den Ham, op het industrieterrein Kroezenhoek. „Ideaal qua grootte en bereikbaarheid, want de meeste klanten komen van buiten Den Ham”, aldus Paalman. Met de verhuurder kon hij een gunstige deal sluiten. „Dus ik naar de gemeente om nog wat zaken, zoals veiligheidsvoorschriften, te regelen. Toen kreeg ik te horen dat op het pand een bestemming voor ‘volumineuze artikelen’ rustte en daar zouden hengelsportspullen niet onder vallen.”

Precedentwerking

Vervolgens toog Paalman naar re-integratieadviseur Marcel Diepenmaat van bureau Perplex, die door zijn letselschade-adviseur Tino Ellenbroek van Ottenschot Letselschade werd gevraagd Paalman te begeleiden. Ze namen weer contact op met de gemeente. Er volgden gesprekken met de burgemeester en tweemaal met de wethouder. „Maar ze bleven onvermurwbaar”, aldus Paalman. „Ze beriepen zich op de regels en begonnen over precedentwerking. Ze deden geen enkele suggestie waardoor ik wel aan het bestemmingsplan zou kunnen voldoen. We hebben nog voorgesteld dat er boten, tenten en andere grote producten zouden worden verkocht, maar ze bleven volharden.”

Ook zou de situatie van Paalman, een persoon met letsel en geen andere mogelijkheid om weer te participeren, zo bijzonder zijn dat anderen daar geen rechten aan kunnen ontlenen, aldus de ondernemer.

Provincie

Paalman heeft zijn hoop nu gevestigd op de provincie. „Die moet de gemeente terugfluiten. De provincie doet er alles aan om de leefbaarheid en economie in kleine kernen te stimuleren, en hier heb je een ondernemer die iets waardevols toevoegt en toch steeds maar bot vangt bij de gemeente.”

Foto: Martin Paalman voor het leegstaande pand aan de Vriezendijk. (Bert Kamp)