Nieuws Actueel

Martinair gaat door met saneren

Van onze redactie 5 augustus 2015

Image 5132109

De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat het besluit van de eerder dit jaar aangekondigde saneringsronde niet helemaal volgens het boekje is genomen. Maar volgens de luchtvaartmaatschappij heeft die uitspraak geen gevolgen voor de uitvoering van de plannen.

Dit jaar en in de loop van volgend jaar wordt de vloot in stappen teruggebracht van tien naar vier toestellen. Daarbij verdwijnen honderden banen.

OR

De ondernemingsraad (or) van Martinair verzette zich hiertegen en stapte naar de rechter. De or kwam met meerdere bezwaren, maar daarvan werd er uiteindelijk maar een toegewezen.

Volgens de rechter was het reorganisatiebesluit op het punt van de gevolgen voor het personeel en de financiële onderbouwing daarvan onvoldoende gemotiveerd. Het was onder meer niet duidelijk of Martinair alle benodigde ontslagvergoedingen wel zou kunnen betalen. KLM heeft inmiddels toegezegd een lening van maximaal 50 miljoen euro te zullen verstrekken om de kostenposten te kunnen afhandelen.