Nieuws Actueel

‘Maseratiman’ moet 2,5 jaar de cel in

Patrick Meershoek 10 december 2015

Rochdale Mollenkampschuldig1065

Hubert Möllenkamp moet de gevangenis in, dat schrijft het Parool. De rechtbank heeft de voormalige topman van woningcorporatie Rochdale vanochtend veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf wegens het aannemen van steekpenningen, witwassen, meineed en belastingfraude.

De partner van Möllenkamp, Alberdien Verstoep, kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd voor het opmaken van een valse factuur. De voormalige zakenpartners van Möllenkamp, Henk Oudt en Arie van Erkel, kregen een celstraf van respectievelijk twee maanden en een maand, plus een werkstraf van 240 uur. Möllenkamp was vanochtend niet aanwezig om het vonnis te horen.

Met de uitspraak volgt de rechtbank in grote lijnen de eis van het Openbaar Ministerie, dat twee maanden geleden drie jaar cel had geëist tegen Möllenkamp. Volgens Justitie had de ex-topman van Rochdale in de loop van tien jaar ruim twee miljoen euro aan steekpenningen aangenomen.

In ruil voor opdrachten van Rochdale kreeg hij grote sommen geld en luxe goederen toegeschoven door de twee zakenpartners. Zo leende Oudt Möllenkamp ruim een half miljoen euro, zonder iets op papier te zetten. De afspraak was, zo vertelde de ondernemer bij de rechtbank, dat Möllenkamp het bedrag na zijn vertrek bij Rochdale zou terugbetalen van zijn opgebouwde pensioenrechten.

Möllenkamp, die een Maserati als dienstauto had, dupeerde ook zijn werkgever Rochdale, bijvoorbeeld door zijn creditcards ook te gebruiken voor privédoeleinden. Onderzoek wees uit dat de twee betaalkaarten gelijktijdig werden gebruikt in Nederland en Spanje, het land waar Möllenkamp en Verstoep een vakantiehuis van Van Erkel bewoonden.

In haar requisitoir trok de officier van justitie eind oktober fel van leer, niet alleen tegen de frauduleuze praktijken, maar ook tegen de verdachte. Zij sprak van een ‘haast niet te bevatten arrogantie’ van een man die zich ‘onaantastbaar’ waande. “Hij lijkt zijn handelen doodnormaal te vinden. In zijn beleving is kennelijk alles geoorloofd om het luxe leven te kunnen leven zoals hij zich dat voorstelde, maar niet kon betalen. Hij voelt zich verheven boven de rest, regels gelden niet voor hem.”

Het OM rekende het Möllenkamp verder zwaar aan dat hij met zijn handelwijze het beeld van de integere corporatiebestuurder heeft ontwricht. Zij verwees toen ook naar de voormalige medewerkers van de topman, die een hoge pet van hem op hadden. “Voor hen moet dit een enorme deceptie zijn.”