Nieuws Actueel

Massaal de grens over voor vuurwerk

Jaap van Essen 29 december 2015

Vuurwerk over de grens bij Duitsland

Het Duitse stadje Kranenburg mag gerust de 'Feuerwerk-Hauptstadt' van Duitsland genoemd worden. De gemeente met net 10.000 inwoners telt vanaf morgen drie dagen lang tien verkooppunten van vuurwerk. Ter vergelijking, het nabijgelegen Nijmegen heeft ruim 170.000 inwoners en elf verkooppunten van vuurwerk, schrijft De Gelderlander dinsdag.

De komende dagen zal het weer een gekkenhuis zijn in Kranenburg. Duizenden en nog een duizenden Nederlanders trekken naar het stadje en dan vooral naar de Einkaufs Arena waar de grote supermarkten Rewe, Pennymarkt en de Aldi de omzetcijfers van 2015 nog even een boost geven met de vuurwerkverkoop aan de Nederlanders.

Duitsers kopen ook wel vuurwerk, maar veel minder dan Nederlanders. In de hele Bondsrepubliek (80 miljoen inwoners) wordt jaarlijks voor zo'n 120 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, in Nederland (17 miljoen inwoners) voor bijna 70 miljoen euro. En dan kopen Nederlanders dus ook nog eens voor miljoenen Duits vuurwerk in. En daar pikken de Duitse verkopers in de grensstreek graag een zo groot mogelijk deel van in. Daar doen ze ieder jaar steeds meer moeite voor.

Niet alleen komen er steeds meer verkooppunten bij (dit jaar mengt in Kranenburg ook Kodi zich in de strijd), maar niets is te gek om de verkoop op te stuwen. De Aldi in Kranenburg ging de voorbije twee jaar al extra vroeg open. Ook dit jaar is de supermarkt, die volledig wordt omgebouwd, op dinsdag, donderdag en vrijdag telkens al om zes uur 's ochtends open. Het kan nog gekker. In Kleef (nog eens 10 kilometer verder van Nijmegen) leek het gisteravond al even oudjaar. Twee grote bouwmarkten (Hagebaumarkt Swertz en Self) gaven een grote vuurwerkshow op het parkeerterrein. Dat vuurwerk was meteen na middernacht al aan te schaffen.