Nieuws Actueel

MasterChef Holland: Oud recept, frisse smaak

Van onze redactie 14 maart 2015

Image 4804944

Robert Kranenborg geeft college in de enorme studio van MasterChef in Aalsmeer. Een stukje vis is voorbewerkt in een peperdure vacumeermachine en daarna nog even in een hypermoderne stoomoven gezet voor de perfecte garing. Het resultaat is even mals als bleek. Geen nood; de chef kleurt het gerecht met een mini- vlammenwerper bij. "Dé manier om net die droge aanbak te geven", doceert hij.

De kandidaten maken driftig aantekeningen. Oplettendheid is geboden. Want bij dit soort koken, maakt elke graad of minuut te veel het verschil. Maar als je het goed doet, heb je ook wat. De meester-chef geniet van de mogelijkheden van al die moderne apparaten. Toch mag je de traditie nooit vergeten, zegt hij streng. "Je moet dus ook op het vuur leren koken en je zintuigen leren gebruiken."

Hoge kijkcijfers MasterChef scoort al jaren hoge kijkcijfers. Het lijkt dan ook riskant de hele jury in een keer te vervangen, zoals dit seizoen is gebeurd. Maar Kranenborg vindt dat de makers raak hebben geschoten met hun keuze voor hemzelf, chef-kok Michiel van der Eerde en culinair journalist Marcus Polman. Want: "We vertegenwoordigen niet alleen enorm veel kennis, ook 3 generaties."

Van der Eerde geniet van zijn eerste grote televisieavontuur. Al moet de eigenaar van restaurant Baut in Amsterdam er wel wat uurtjes slaap voor inleveren. 3 keer per week scheurt hij na de opnames linea recta naar zijn restaurant. Een rol hoefde hij zich niet aan te meten. Als jurylid doet hij hetzelfde als in de keuken van zijn restaurant. "Ik ben coach en leermeester. Zelfs als de camera niet draait, doen we dingen om ze vooruit te helpen."

MasterChef Holland. Vanaf maandag elke werkdag op SBS 6 om 18.30 uur.