Nieuws Actueel

Matige cijfers zetten beurzen in de min

Van onze redactie 3 november 2014

Met nog bijna 2 uur handelen te gaan, stond de AEX-index 0,3 procent lager op 410,30 punten. De MidKap verloor 0,6 procent tot 596,80 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,6 procent in.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Chinese dienstensector in oktober in het traagste tempo in 9 maanden is gegroeid, terwijl de activiteit in de industrie onverwacht afnam. De industriële bedrijvigheid in de eurozone nam daarentegen vorige maand iets toe.

Eurozone

,,De industrie in de eurozone blijft uitbreiden, maar de cijfers zijn broos en geven geen reden tot veel enthousiasme. In China is nog altijd beduidend meer groei, maar lijkt de economie toch wat af te koelen“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Postbezorger PostNL was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 16 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Vastned schroefde zijn winstverwachting op en dikte ruim 1 procent aan.

Altice

Op de lokale markt daalde Altice 1,4 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern wil de Portugese onderdelen van telecombedrijf Portugal Telecom (plus 5,2 procent) overnemen van de Braziliaanse eigenaar Oi voor iets meer dan 7 miljard euro. Tie Kinetix ging 20 procent onderuit. Het aandeel verloor vorige week al een flink deel van zijn beurswaarde toen bleek dat het softwarebedrijf mogelijk tot 2 miljoen euro aan Europese subsidies moet terugbetalen.

In Dublin won Ryanair 8,7 procent. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij is opnieuw positiever geworden over de winst die zij dit jaar verwacht te halen.

De euro was 1,2502 dollar waard, tegen 1,2532 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 79,92 dollar. Brentolie zakte ook 0,8 procent in prijs, tot 85,14 dollar per vat.