Nieuws Actueel

Matrijzen & Vormenbouw Haaksbergen beleeft hoogtepunt dankzij Poseidon

Van onze redactie 18 februari 2015

Poseidon is een vijfassige freesmachine met een bereik van 8 bij 3,8 en 1,3 meter. Het enorme gevaarte is van Italiaans fabricaat uit de buurt van Bergamo en behoort tot de topmachines in zijn soort. Door gebruik te maken van de machine werft Matrijzen & Vormenbouw nieuwe en veeleisende klanten, zoals Marin (Maritime Research Institute Netherlands), waar schaalmodellen van onder meer zeejachten en luxe vaartuigen voor de groten der aarde worden getest voor ze uiteindelijk in productie gaan. Gemaakt in Haaksbergen.

Mogelijkheden toegenomen

„Met deze freesmachine zijn onze mogelijkheden enorm toegenomen”, zegt Noordink terwijl hij een grillig opgebouwd stuk hout toont waaruit een glad schaalmodel van een bootromp van zeven meter is gefreesd. „Het moet allemaal op tienden van millimeters kloppen”, legt hij uit, terwijl één van zijn medewerkers aan de software ‘sleutelt’ die de freeskop exact de goede kant op moet sturen.

De aanschaf van de machine betekende een flinke investering, maar het loont wel. Noordink legt de lat hoog en dat hebben klanten snel in de gaten. Hij beweegt in een wereld waar niet alleen de prijs telt, maar waar zekerheid evenzeer een groot goed is. Daarmee kun je zelfs vanuit Haaksbergen de wereld veroveren. „We zijn zeker niet de goedkoopste, maar klanten weten ook dat we altijd uitstekend werk leveren en dat afspraken wat betreft levertijden zonder uitzondering worden nagekomen. Dat is belangrijk.”

Matrijzen & Vormbouw Haaksbergen is opgericht in 2008. Het bedrijf werkt met een team van vijf mensen.

Foto: Lutz Noordink met de freesmachine Poseidon. (André Scheffers)