Nieuws Actueel

Max-autootjes racen Rijsbergse winkel uit

Max Verstappen verraste afgelopen zondag wederom vriend en vijand door tweede te worden in de Grand Prix van Oostenrijk. Zijn teamwissel halverwege het seizoen én het directe succes daarna, leggen de fabrikanten en verkopers van Verstappen-merchandising geen windeieren.

Martijn Schraven 6 juli 2016

Modelauto

"Van sommige modellen heb ik in een maand tijd al meer dan 1.000 stuks in bestelling gekregen," zegt Danny de Heer van GPWorld in Rijsbergen tegen BN/DeStem. Hij verkoopt - als een van de weinige specialisten in Nederland - schaalmodellen van de Formule 1-wagens. Stapels uitgeprinte orders op de toonbank van de winkel getuigen van de enorme vraag.

De overstap van de 18-jarige Verstappen van Toro Rosso naar Red Bull kwam binnen de racewereld als een volslagen verrassing. "Woensdagavond voor Hemelvaart gonsde het al van de geruchten, maar ik geloofde er niks van, zegt De Heer. "Toen de dag erna mijn telefoon onbedaarlijk begon te trillen van alle Facebook-, WhatsApp- en mailberichten wist ik: het is toch zo ver."

Van elke formule 1-coureur wordt per seizoen een schaalmodel gemaakt. De modelwagens, herkenbaar aan de reclame-uitingen, zijn geliefde verzamelobjecten. "Meteen na de teamwissel kreeg ik aanvragen voor zijn nieuwe auto." Ook de modellen van Verstappen in zijn Toro Rosso, worden alsnog besteld. "Mensen dachten: als ik die nu niet bestel, mis ik ze straks in mijn verzameling." Na de race in Spanje - waarbij Verstappen de jongste grand prix-winnaar ooit wordt - gaat het helemaal los. Wanneer de fabrikant op woensdag na de gewonnen race aankondigt dat er een speciaal model op de markt komt van de grand prix van Spanje, loopt ook het aantal bestellingen voor dit model binnen een week op tot 600 stuks. "Er zijn klanten die meteen zes tot acht exemplaren bestellen."

De verzamelobjecten verschijnen in gelimiteerde oplagen en sommige verzamelaars gokken op forse waardevermeerdering. "Dat is geen al te grote gok," aldus de verkoper die, voor de zekerheid, zelf ook van elk model een exemplaar achterhoudt.

De schaalmodellen bestaan in twee varianten: 1:18 en 1:43. De prijzen variëren van 60 tot 70 euro (kleine modellen) en van 150 tot 200 euro (grote). "Maar op internet zie je de prijzen nu al omhoog schieten," zegt De Heer. "En die waarde zal niet dalen. Over dertig jaar is hij nog steeds de eerste Nederlandse winnaar. En als hij de komende jaren het kampioenschap wint, komen er alleen maar meer buitenlandse verzamelaars bij."

Lees ook: Marketing: Max Verstappen is naast de baan miljoenen waard