Nieuws Actueel

Mede-eigenaar van De Schatkamer van Hengelo: ‘Schandalig wat mensen weggooien’

Van onze redactie 6 augustus 2015

Schatkamer van Hengelo Toma Tudor

Samen met Truus Lentz heeft Stekelenburg sinds januari 2013 een woninginrichtingwinkel aan de Drienerstraat 32. Het pand staat vol met tweedehands artikelen, en daar stopt het niet: ook de hele tuin en de schuur staan helemaal vol met speciale voorwerpen. De Hengeloërs verkopen onder meer tapijten, porselein, meubelstukken, oud gereedschap, lampen en andere decoratieve stukken voor in huis en tuin.

Stijgende lijn "De zaken lopen goed, er zit zeker een stijgende lijn in onze verkoop. We zien ook dat hoe ouder de spullen, hoe gewilder ze zijn. En veel mensen reageren op trends, er is een soort patroon te zien in wat mensen mooi vinden. Er is steeds meer vraag naar tweedehands spullen." Aldus Stekelenburg.

Eerlijk WinkelenDe Schatkamer van Hengelo is gevraagd voor de Eerlijk Winkelenroute in Hengelo in verband met duurzaamheid. Dick: "Ik vind het een goed initiatief, deze route. Ik ben altijd al voorstander geweest van het hergebruiken en recyclen van materiaal. Onze winkel is volledig opgebouwd en ingericht met tweedehands spullen. Zo hebben we bijvoorbeeld gordijnen die gemaakt zijn van oude tafellakens." Dick en Truus verkopen naar eigen zeggen 'mooi gebruikt goed'. De spullen in de winkel kopen ze zelf in of krijgen ze aangeboden. Ook verzamelen ze veel spullen bij huisontruimingen.

Mooie verhalen"De hele dag door horen we klanten die een artikel willen kopen waar een verhaal aan vast zit. Bij veel van de spullen in de winkel is dat het geval. We hebben bijvoorbeeld een prachtig schilderij staan met een tekening van een man die in een Jappenkamp heeft gezeten. Op de achterkant van de lijst is een foto van -waarschijnlijk- zijn graf en een briefje met een tekst over vriendschap. Dat is toch ontzettend speciaal?"

ConsumptiemaatschappijStekelenburg werkte eerst als kwaliteitsmanager bij een bedrijf, maar dat beviel niet: "Veel mensen worden meegetrokken in de consumptiemaatschappij van tegenwoordig, dit heeft naar mijn mening helemaal geen zin. Ik wilde eigen baas zijn. Je ziet in het bedrijfsleven zoveel ziekmakende omstandigheden: de lat voor werknemers wordt steeds hoger gelegd en ze verdienen er steeds minder geld mee. Nu ik eigen baas ben kan ik samen met Truus bepalen wat de cultuur in deze winkel is en op welk tempo we werken, dat vind ik heerlijk."

Opknappen Stekelenburg en Lentz maken de producten die ze verkopen schoon en oliën de houten artikelen. Het opknappen van artikelen lukt door tijdsgebrek vaak niet, zegt de Hengeloër. "Maar ik wil het ook aan de klant zelf overlaten om de producten die ze hier kopen op te knappen. Ik weet niet wat de klant mooi vindt, misschien willen ze een oud kastje wel mat zwart verven, misschien knalroze. Dat mogen ze natuurlijk helemaal zelf bepalen."

Tranen "Ik krijg tranen in mijn ogen als ik zie wat mensen weggooien, ik vind het echt schandalig. Er liggen bij de stort zoveel spullen waar je anderen heel blij mee kan maken of waar echt nog wel wat mee kan. Helaas mogen we die niet meenemen. Opvallend vind ik ook om te zien dat kringloopwinkels in Nederland steeds kieskeuriger worden als het gaat om het aannemen van producten. Waar blijft het begrip duurzaamheid dan?"

Foto: Toma Tudor