Nieuws Actueel

Medewerker Uber aangehouden in Amsterdam

Van onze redactie 2 april 2015

Image 4837515

De Inspectie Leefomgeving en Transport bevestigde een bericht van NRC hierover. "Deze persoon wilde opzettelijk geen medewerking verlenen'', verklaarde een woordvoerster. De Inspectie heeft de medewerker meegenomen voor verhoor en kreeg daarbij assistentie van de politie.

Onderzoek op hoofdkantoor Inspecteurs waren opnieuw op bezoek bij het hoofdkantoor van Uber voor aanvullend onderzoek. Een week geleden deed de inspectie een inval bij de internettaxidienst om inzage te krijgen in de administratie van de taxidienst Uberpop, waarbij particulieren zonder taxivergunning met hun eigen auto taxiritten aanbieden.

Administratie De inspectie miste nog wat administratie en kwam daarom terug. De gearresteerde medewerker zou een deel van de administratie niet willen afgeven. Met de inval willen de inspecteurs een beeld krijgen van 'de totale omvang van illegale taxichauffeurs van Uberpop'. De activiteiten van de taxidienst zijn vorig jaar verboden, maar desondanks rijden de chauffeurs nog steeds door. Uberpop is een doorn in het oog van officiële taxichauffeurs met een vergunning, die aan allerlei regels moeten voldoen.

Medewerking Uber zegt in een reactie zijn medewerking te willen verlenen aan de Nederlandse autoriteiten. "Maar we willen waarborgen dat de privacy van Uberpop-bestuurders en passagiers beschermd wordt.'' Het bedrijf wil ondertussen in gesprek blijven met de overheid en de politiek "over de toekomst van mobiliteit in Nederland. Een toekomst waarin technologie zorgt voor meer marktwerking, hogere kwaliteit en lagere prijzen voor consumenten en meer werkgelegenheid in de grote steden.''