Nieuws Actueel

Medewerkers Ardagh staken

Lotte Grimberg 8 juni 2015

Stakingardagh

Medewerkers van verpakkingsproducent Ardagh gaan deze week staken. Ze leggen vanaf woensdagavond laat 24 uur het werk neer in Hoogeveen, op een fabriek voor het produceren en bedrukken van verpakking voor babyvoeding. Donderdag beginnen tevens stakingen bij vestigingen in Leeuwarden en Deventer, waar Ardagh onder meer metalen blikken maakt.

Bij de bedrijven werken volgens de bonden bij elkaar meer dan negenhonderd mensen. Het gaat zowel om medewerkers uit de grafische sector als om metaalwerkers, meldde FNV maandag. De vakbonden houden de laatste weken acties in beide sectoren.

StruikelblokDe cao-onderhandelingen in de metaal werden enkele maanden terug al afgebroken, omdat werkgevers en bonden het niet eens konden worden. Begin mei liepen ook de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de grafische sector stuk. Grootste struikelblok in die branche is het voorstel van de werkgevers om loonsverhogingen voortaan niet meer centraal landelijk af te spreken, maar alleen nog per bedrijf.

StakingsdagenIn de metaal werden afgelopen weken al twee grote stakingsdagen gehouden, waarbij in tal van bedrijven in het land mensen 24 uur het werk neerlegden. Maandag was er ook nog een actie. Ongeveer 120 medewerkers van offshorebedrijf Heerema in Zwijndrecht hielden een werkonderbreking van twee uur. Voor vrijdag staan nieuwe stakingen in de regio Drechtsteden/Alblasserdam op de planning.

Bij de grafische sector begonnen de acties afgelopen donderdag toen de bonden een werkonderbreking op touw zetten bij drukkerij Nieuwsdruk Nederland in Best. Daardoor verschenen volgens de bonden meerdere huis-aan-huisbladen in de regio Noord-Brabant later.