Nieuws Actueel

Medisch distributeur Brocacef neemt Mediq Apotheken Nederland over

Van onze redactie 9 december 2014

De deal omvat naast de apotheken en groothandel van Mediq Apotheken ook de onderdelen die geneesmiddelen leveren aan ziekenhuizen en logistieke diensten aanbieden. Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van 2,1 miljard euro, 5300 medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Brocacef heeft op dit moment 116 eigen apotheken, terwijl Mediq er 219 bezit.

De naam Mediq Apotheken zal daarbij op termijn verdwijnen en plaatsmaken voor BENU. De activiteiten voor zakelijke klanten blijven de naam Brocacef dragen. Brocacef en Mediq denken onder meer dat door de stap consumenten kunnen profiteren van „goede, bereikbare en betaalbare zorg” en dat er samen sneller farmaceutische zorgprogramma's kunnen worden ontwikkeld.

Krimpende marktBestuursvoorzitter Peter de Jong van Brocacef gaf aan dat door bezuinigingen en een krimpende markt steeds meer apotheken in Nederland gesloten worden. „Wijwillen ze openhouden. Door de overname kunnen we volume en lage kosten creëren. Ook zijn daardoor investeringen mogelijk”.

GoedkeuringBrocacef en Mediq denken dat de overname volgend jaar afgerond zal worden, hoewel de mededingingsautoriteiten nog goedkeuring moeten geven. „De ervaring leert dat het proces bij de toezichthouders zo'n zes tot negen maanden kan duren”, aldus De Jong.

Foto: Hollandse Hoogte