Nieuws Actueel

Medische tak blijft zorgenkindje Philips

Bram de Vrind 28 april 2015

Philips kwartaalcijfers

Philips ziet verbetering in de omzet en orderinstroom bij zijn medische divisie, maar hoge investeringen en aanhoudend lastige marktomstandigheden staan vooralsnog een herstel van de winstgevendheid in de weg. Dat zei topman Frans van Houten dinsdag in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers van het elektronicaconcern.

Philips Healthcare, in omzet het grootste bedrijfsonderdeel, kampt met de naweeën van een min of meer gedwongen sluiting van zijn fabriek voor medische scanapparatuur in Cleveland. Daar had de Amerikaanse toezichthouder FDA onvolkomenheden in het productieproces gevonden. De afgelopen maanden is fors geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteitscontrole, zei Van Houten.

Pril herstelVerder drukten de kosten van overnames en reorganisaties de winstgevendheid omlaag. Daar komt bij dat de Amerikaanse zorgmarkt door nieuwe wetgeving en de daaraan gepaard gaande consolidatie van ziekenhuizen nog altijd nauwelijks groeit. Ook is de economische groei in China flink afgezwakt, terwijl in Europa slechts sprake is van een pril herstel, aldus de topman.

SplitsingsplannenPhilips is door de problemen bij Healthcare achter komen te lopen bij het halen van de financiële doelen voor volgend jaar. Sinds het concern daar eind januari voor waarschuwde is op dat vlak niets veranderd, zei Van Houten. Voor de splitsingsplannen van Philips heeft dat volgens de topman geen gevolgen. Het bedrijf stuurt nog altijd aan op een beursgang van de verlichtingsdivisie in 2016.

ScheerapparatenDe consumententak van Philips, producent van bijvoorbeeld scheerapparaten, elektrische tandenborstels en huishoudelijke apparatuur, zag de omzet afgezien van wisselkoerseffecten met 10 procent groeien. Ook de winstmarge op die producten nam toe. Bij de verlichtingstak was gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten sprake van een daling van de omzet en winst.

BemoedigendPhilips zag de totale opbrengsten met 14 procent toenemen tot 5,3 miljard euro. Dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Wanneer die eruit worden gefilterd, blijft een omzetgroei over van 2 procent. Van Houten noemde die toename 'bemoedigend'. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde van 253 miljoen naar 240 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 100 miljoen euro, tegen 137 miljoen euro een jaar eerder.